ΣΕΙΣΜΟΙ

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Το «ιδιόρρυθμο» ρήγμα της Φωκίδας που έδωσε τα 5R και οι φόβοι των ειδικών

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Το «ιδιόρρυθμο» ρήγμα της Φωκίδας που έδωσε τα 5R και οι φόβοι των ειδικών
Ο έμπειρος σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.
INTIME

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι σχετικά με τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη Δεσφίνα της Φωκίδας - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας για την εξέλιξη του φαινομένου 

Αρκετά προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι της χώρας μετά τον ισχυρό σεισμό της τάξεως των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό τα ξημερώματα τις Κυριακής 9/10.

Ο βασικός λόγος είναι ότι μέχρι και αυτή την ώρα οι μετασεισμοί είναι λίγοι και μικρής έντασης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες από κατοίκων έχουν τραβηχτεί τα νερά της θάλασσας στη Φωκίδα.

Για την εξέλιξη του φαινομένου μίλησε στο Newsbomb.gr o Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «δύο 24ωρα μετά απομακρύνεται το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 Ρίχτερ οφείλεται λογικά στην ιδιορρυθμία του συγκεκριμένου ρήγματος. Έχει άλλωστε συμβεί και στο παρελθόν κάτι παρόμοιο. Φυσιολογικά θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 Ρίχτερ».

Και προσθέτει: «το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 Ρίχτερ το 1995 στο Αίγιο.

Επίσης, εκτίμησε πως ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5 Ρίχτερ, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα αυτά. «Χρειαζόμαστε ένα δυνατότερο για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων».

Σε ερώτηση σχετικά με «τράβηγμα» των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο καθηγητής εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο».

Υπενθυμίζουμε ότι αναστάτωση επικράτησε της πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Φωκίδα.

Τον ισχυρό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική ακολούθησαν τουλάχιστον 10 πολύ μικροί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στις 1:02 της Κυριακής και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 12χλμ νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13χλμ.

Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα ασθητή στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, της Πελοποννήσου αλλά και στην Αττική αναστατώνοντας τους κατοίκους.