ΣΕΙΣΜΟΙ

Λέκκας: Κακό ιστορικό στην περιοχή του σεισμού στη Μυτιλήνη

Λέκκας: Κακό ιστορικό στην περιοχή του σεισμού στη Μυτιλήνη
Μετά τον σεισμό στην Μυτιλήνη 31 σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές ενώ έχουν σημειωθεί και κάποιες κατολισθήσεις.
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Σεισμός: Ανησυχία επικρατεί για την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στη Μυτιλήνη, μετά το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καθώς οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι αν ήταν ακόμα ο κύριος - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας για την εξέλιξη του φαινομένου στο νησί αλλά και την σεισμική ακολουθία στην Εύβοια

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με τις σημερινές σεισμικές δονήσεις μέχρι 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην Μυτιλήνη. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας «ο ισχυρός σεισμός στο νησί έγινε σε γνωστό ρήγμα και μέχρι τώρα υπάρχει μια ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το περιβάλλον στην περίπτωση αυτή είναι σύνθετο και υπάρχει άσχημο ιστορικό στην περιοχή αφού το 1967 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Και προσθέτει: «Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού ενεργοποιηθήκαμε όλοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να συγκλιθεί. Οι φορείς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και η κρατική μηχανή είναι έτοιμη αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση να δώσει βοήθεια. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων με τεχνικές οδηγίες και συμβουλές».

Σύμφωνα με τον ίδιο 31 σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές ενώ έχουν σημειωθεί και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης.

Τέλος, όσον αφορά τον σημερινό σεισμό έντασης 3,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και δεν αναμένετε μεγαλύτερος.

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ. Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Μυτιλήνη από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ πριν από λίγο έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην Εύβοια

Μια ακόμα δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους της Εύβοιας. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός ήταν 3,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο μόλις 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Ψαχνών.

Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 15,5 χιλιόμετρα.

Η νέα αυτή δόνηση, ήρθε να προστεθεί στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Το επίκεντρο του σεισμού:

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Αμέσως μετά τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Μυτιλήνης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα - παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου - στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Σχετικές ειδήσεις