ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στον Ευβοϊκό: Ήταν τα 5,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός; (Photos - Video)

Σεισμός στον Ευβοϊκό: Ήταν τα 5,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός; (Photos - Video)

Επιφυλακτική στάση κρατούν οι επιστήμονες στην ερώτηση αν ο σεισμός που ξύπνησε τη μισή Ελλάδα τα ξημερώματα της Τρίτης (09/06) ήταν ο κύριος ή αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος.

Τα 5,3 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» στις 04:09 την Εύβοια, τη Λιβαδειά, την Αττική, την Κόρινθο, την Αχαΐα και την Μαγνησία, είχαν επίκεντρο τον βόρειο Ευβοϊκό, μια περιοχή «επικίνδυνη» σύμφωνα με τους σεισμολόγους καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ερωτηθείς για το αν ο σεισμός αυτός ήταν και ο κύριος απάντησε μιλώντας στο MEGA: «Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν μπορώ να το πω ακόμα».

Η επιφύλαξή του βασίζεται στην εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Βαρώτσου ότι «η περιοχή θα δώσει κάτι».

Για την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Τσελέντης, προειδοποίησε τους πολίτες να περιμένουν μετασεισμούς που θα γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

Εξίσου επιφυλακτικός για το αν τα 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εμφανίζεται και ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ανήκει στην ομάδα ΒΑΝ και εξήγησε πως παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα καθώς είναι παρά πολύ νωρίς.

Ωστόσο συμπλήρωσε, πως αυτή η περιοχή δίνει κατά καιρούς τέτοιους σεισμούς, αλλά είναι θετικό το γεγονός πως ο σεισμός έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 25χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 77χλμ. βόρεια των Αθηνών και το εστιακό της βάθος στα 5χλμ.

Ο κ. Χουλιάρας προσέθεσε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν επιφανειακός. Παράλληλα σημείωσε πως ένας σεισμός της τάξεως των 4,0 – 4,5 Ρίχτερ, θα βοηθούσε να εκτονωθεί η σεισμική «ενέργεια» στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, αναφέρει ότι οι μικρότερες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν μετά τα 5,3 Ρίχτερ, καταδεικνύουν μια λογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς καταγράφει τάσεις εκτόνωσης του φαινομένου. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε η γνωστή επιφυλακτικότητα των δυο πρώτων εικοσιτετράωρων μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Έως τις 9 και τέταρτο το πρωί της Τρίτης, είχαν καταγραφεί 19 μετασεισμοί στην περιοχή, με μεγαλύτερο αυτών των 3,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 6.

Σχετικές ειδήσεις