ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στα Ιωάννινα: Αυτό είναι το σενάριο - ΣΟΚ που τρέμουν όλοι!

Σεισμός στα Ιωάννινα: Αυτό είναι το σενάριο - ΣΟΚ που τρέμουν όλοι!

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ,Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου (15/10/2016) στις 23:14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαζάχος.

Και πρόσθεσε: «Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός».

Την ίδια ώρα, άγνωστα είναι τα χαρακτηριστικά του ρήγματος που έδωσε το μεγάλο σεισμό στα Ιωάννινα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού είναι η έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Όπως τόνισε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας - ο οποίος έχει μεταβεί στην πληγείσα περιοχή- από τις 23:14 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός μέχρι και τις 9:30 το πρωί της Κυριακής είχαν γίνει 150 μετασεισμοί!

Το ρήγμα το οποίο έδωσε το σεισμό θεωρείται, όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ανάστροφο ρήγμα» και μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει κανένα άλλο σεισμό στην περιοχή.

«Δεν έχουμε ιδιαίτερα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά του ρήγματος», πρόσθεσε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το φαινόμενο θα εξελιχθεί ομαλά.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω των τοπικών συνθηκών και δευτερευόντως εξαιτίας του ότι είχε μικρό εστιακό βάθος.

ΔIAΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Σχετικές ειδήσεις