ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Μυτιλήνη: Λίρες και χρυσούς σταυρούς «ξεθάβουν» από τα χαλάσματα

Σεισμός Μυτιλήνη: Λίρες και χρυσούς σταυρούς «ξεθάβουν» από τα χαλάσματα

Σεισμός/Ειδήσεις: Θλίψη και απόγνωση στα συντρίμμια της κατεστραμμένης Βρίσας

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι των χωριών που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ την Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Η Βρίσα μοιάζει με χωριό – φάντασμα, κατεστραμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά και με τους κατοίκους να κοιτούν τα χαλάσματα τους χαμένους κόπους μιας ζωής.

Όσοι ξεσπιτώθηκαν και έχασαν το βιός τους εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε έναν πυροσβέστη, που, όταν τελειώνει την υπηρεσία του, ριψοκινδυνεύει τη ζωή του μπαίνοντας στα μισογκρεμισμένα σπίτια για να βγάλει ό,τι του ζητούν!

Όπως γράφει η εφημερίδα «Espresso», με κίνδυνο να γίνει μετασεισμός, ο πυροσβέστης έσωσε το κρυμμένο κομπόδεμα μιας 80χρονης με τις χρυσές λίρες, που ήθελε να δώσει στα εγγόνια της!

Με τον ίδιο τρόπο έβγαλε από τα ερείπια 200.000 ευρώ, που είχε κρύψει στον τοίχο του σπιτιού του ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών της περιοχής, ο οποίος είδε την κατοικία και την επιχείρησή του να καταστρέφονται!

Κοσμήματα και σταυροί

Τα μάτια ενός άλλου κατοίκου του χωριού και της γυναίκας του βουρκώνουν, όταν ο ριψοκίνδυνος πυροσβέστης τούς παραδίδει τα θαμμένα κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους κοσμήματα και τους χρυσούς βαφτιστικούς σταυρούς των παιδιών τους.

Ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ του χωριού είδε την επιχείρηση, το σπίτι του και αυτό της κόρης του να γκρεμίζονται.

«Τρώγαμε όταν έγινε ο σεισμός. Τρέξαμε γρήγορα έξω. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι συμφορά μάς βρήκε. Το μαγαζί ήταν κατεστραμμένο, με όλα τα πράγματα πεσμένα κάτω. Το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς. Το σπίτι της κόρης μου, που μόλις είχα φτιάξει δίνοντας 25.000 ευρώ για να την παντρέψω, ήταν γεμάτο ρωγμές. Τώρα έρχονται όλοι στο χωριό, υπουργοί, πολιτικοί, δήμαρχοι και παρατρεχάμενοι. Τι θα μας δώσουν; Πεντακόσια και 1.000 ευρώ;» λέει ο κύριος Βαγγέλης.

Η 83χρονη Μαρία Καλατζή σώθηκε, επειδή είχε βγει από το σπίτι λίγα λεπτά πριν γκρεμιστεί, για να ανάψει το καντήλι στο εκκλησάκι του Αγίου Εφραίμ!

«Ο,τι έφτιαξα χάθηκε»

«Νιώθω τη γη να σείεται. Τα σκυλιά αρχίζουν να γαβγίζουν και οι κότες να κακαρίζουν δυνατά. Πέφτω στον δρόμο! Νόμιζα ότι μας βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, επειδή νωρίτερα είχαν περάσει πολεμικά αεροπλάνα! Πήγα στο εκκλησάκι, τα είδα όλα άνω κάτω. Αναψα το καντηλάκι και γύρισα στο σπίτι. Το είδα κατεστραμμένο. Μέσα ήταν ο γιος μου. Ευτυχώς, ήταν καλά. Ο,τι έφτιαξα, δουλεύοντας από οκτώ χρονών στα καπνά, εξαφανίστηκε», λέει η κυρία Μαρία και σκουπίζει τα δάκρυά της κοιτώντας τα συντρίμμια που άφησε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η θαρραλέα Λίζα που δεν παράτα τον τόπο της

Δύο τετράποδους «πρωταγωνιστές» έχει αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες η ισοπεδωμένη από τα Ρίχτερ Βρίσα. Οι δύο συμπαθέστατοι σκύλοι είναι τα μόνα ζώα που απέμειναν στον οικισμό μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ο ένας ήταν πιστός φίλος της 43χρονης Ελένης Βαλελή, που χάθηκε κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Μετά την ανάσυρση της σορού της έμεινε επί ώρες στα ερείπια κλαίγοντας, ώσπου τον απομάκρυναν άνδρες της Πυροσβεστικής και τον μετέφεραν σε χώρο φιλοξενίας ζώων. Στη Βρίσα, όμως, παραμένει ακόμη η «Λίζα», το αγαπητό σε όλους ημίαιμο σκυλί της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, που κουνούσε την ουρά του στους επισκέπτες και δεν έλεγε ποτέ όχι στα χάδια τους.