ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Αθήνα – Τσελέντης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού

Σεισμός Αθήνα – Τσελέντης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού
EUROKINISSI

Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ακόμη και μετά από κάποιο διάστημα, είναι για τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Άκη Τσελέντη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο διάστημα δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά», τόνισε σε κάθε περίπτωση ο Άκης Τσελέντης. «Έχουμε καταγράψει στο κοντρόλ του Γεωδυναμικού, μέχρι την ώρα που μιλάμε δεκάδες μετασεισμούς που κορυφώθηκαν με ένα μέγεθος 4.4 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί σεισμοί των 3 ή 2 Ρίχτερ», δήλωσε.

Ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι εξ αρχής τόνισε, αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως, πως ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5.,1 ρίχτερ επομένως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Μάλιστα υπογράμμισε πως το γεγονός πως δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές σήμερα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

«Τα σπίτια, ειδικά τα νόμιμα, δεν πέφτουν τόσο εύκολα», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αθηναίους. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το εσωτερικό των σπιτιών τους», υπογράμμισε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr