ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Αθήνα: Τρέμει η γη στην Αττική - Δεκάδες μετασεισμοί και ζημιές (pics+vids)

Σεισμός Αθήνα: Τρέμει η γη στην Αττική - Δεκάδες μετασεισμοί και ζημιές (pics+vids)

Ισχυρός σεισμός συντάραξε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής (19/07), με επίκεντρο την Πάρνηθα - Πολλοί οι μετασεισμοί

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης, Γιάννης Αλμπάνης

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής την Αττική, «ταρακούνησε» τους κατοίκους της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να αφήσει πίσω του θύματα, παρά μόνο τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε αρκετά κτήρια του Λεκανοπεδίου.

Αρκετοί είναι και οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 14:13 οπότε και σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε τον χάρτη από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με τους μετασεισμούς:

Το χρονικό

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα διήρκησε η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο, στις 14:13 της Παρασκευής.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. νότια της Μαγούλας και 13 χλμ εστιακό βάθος.

Δείτε τους χάρτες του σεισμού:

«Από το ρήγμα του 1999 ο σεισμός»

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκης Τσελέντη, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός.

Τέσσερις τραυματίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένα αγοράκι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς.

Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μαρτυρία για το σεισμό:

Δείτε εικόνες από το κέντρο της Αθήνας:

Του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με πιο δυνατό αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:11.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι «σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας».

Κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίστηκαν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Προβλήματα σημειώθηκαν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που αναφέρθηκαν, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έπεσαν προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Κτήριο κατέρρευσε στη Δραπετσώνα.EUROKINISSI

Ζημιές προκλήθηκαν και στο κτήριο της Βουλής από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ.

Διαβάστε περισσότερα για τις ζημιές στη Βουλή ΕΔΩ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον σταυρό στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου που λύγισε:

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr