ΚΟΣΜΟΣ

Ματωμένο Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ: Τριάντα νεκροί σε Τέξας και Οχάιο – Συγκλονιστικές εικόνες

Ματωμένο Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ: Τριάντα νεκροί σε Τέξας και Οχάιο – Συγκλονιστικές εικόνες
Θρήνος στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις νέες ένοπλες επιθέσεις.
ASSOCIATED PRESS

Ηνωμένες Πολιτείες: Δύο ένοπλες επιθέσεις σημειώθηκαν το Σάββατο (03/08) σε Τέξας και Οχάιο, με τον αριθμό των θυμάτων ανέρχεται στους 30 και των τραυματιών στους 52.Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν το τελευταίο 24ωρο οι συγκλονιστικές εικόνες από τις πόλεις Ελ Πάσο και Ντέιτον.

Η επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο (03/08 στο Ελ Πάσο του Τέξας, με 20 νεκρούς και 26 τραυματίες, αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση για το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δώδεκα ώρες αργότερα και πολλά χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο Οχάιο, εννέα άνθρωποι (και ο δράστης) έπεφταν νεκροί σε μια ακόμη ένοπλη επίθεση.

Το «μανιφέστο του μίσους»

Τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ότι δράστης του νέου αυτού μακελειού είναι ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους, κάτοικος προαστίου του Ντάλας.

Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα καλάσνικοφ (ΑΚ-47) στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Δείτε τον μακελάρη στη gallery που ακολουθεί:

Η αστυνομία αποκάλυψε πως εντόπισε ένα «μανιφέστο μίσους» που έγραψε ο νεαρός, πριν σκοτώσει 20 ανθρώπους και τραυματίσει 26.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τη στιγμή των πυροβολισμών:

Σύμφωνα με το CNNi, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο 21χρονος δράστης της επίθεσης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο για με κατηγορίες για δολοφονίες αλλά και έγκλημα μίσους, έναν προσδιορισμό που αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα που στοχοποιούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή το θρήσκευμα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Πρόκειται για ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων με ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο. Σε αυτό, ο δράστης κατηγορεί τους ισπανόφωνους αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες πρώτης γενιάς -δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς- ότι «κλέβουν» τις δουλειές των λευκών και αλλοιώνουν την κουλτούρα της χώρας.

Στο εν λόγω κείμενο, ο 21χρονος μακελάρης, μιλά για την «εισβολή των ισπανόφωνων» στο Τέξας ενώ παράλληλα αναφέρεται και στη σφαγή στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, την οποία διέπραξε λευκός ρατσιστής στις 15 Μαρτίου.

Όπως γράφει το CNNi, το μανιφέστο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 8chan περίπου 20 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει το πρώτο τηλεφώνημα για πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο.

Άνθρωποι «έπεφταν κάτω»

Στο Γουόλμαρτ είχαν πάει πολλοί κάτοικοι του Ελ Πάσο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, που το πολυκατάστημα προσέφερε χθες με έκπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαγαζί ήταν ήδη κατάμεστο: 1.000 ως 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Η Βανέσα Σάενς, 37 ετών, που πήγαινε στο εμπορικό κέντρο με τον γιο της, ενός έτους, και τη μητέρα της, είπε στο Fox News πως άκουσε κάτι που αρχικά της φάνηκε πως ήταν «πυροτεχνήματα», καθώς έψαχνε θέση να παρκάρει.

«Είδα έναν άνδρα με μαύρο μπλουζάκι και καμουφλάζ παντελόνι που κράταγε κάτι που μου φάνηκε πως ήταν τουφέκι. Σημάδευε κόσμο κι έριχνε κατευθείαν πάνω του. Είδα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους να πέφτουν κάτω», πρόσθεσε.

Ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν σκηνές πανικού, με πελάτες να σπεύδουν να αναζητήσουν κάλυψη, με πτώματα πεσμένα στο έδαφος. Σε ένα από τα βίντεο, που τραβήχτηκε στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος, ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Ρόμπερτ Κουράδο είπε στην εφημερίδα El Paso Times ότι κρύφτηκε μαζί με τη μητέρα του ανάμεσα σε δύο αυτόματα μηχανήματα πωλήσεων στην είσοδο του Γουόλμαρτ. «Ο άνδρας προσπάθησε να με πετύχει από κάτω, αλλά αστόχησε διότι έπεσα στο δάπεδο», αφηγήθηκε, προσθέτοντας πως πρόλαβε να δει ότι κράταγε «ένα AK-47», ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου.

Μετά τις δολοφονίες, ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία «χωρίς να υπάρξει κάποιο περιστατικό».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν και 26 άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Επιθέσεις ενόπλων στις Η.Π.Α.: Όταν το μακελειό γίνεται τραγική ρουτίνα

Επίθεση σε μπαρ

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ (τοπική ώρα) του Σαββάτου στο Ντέιτον του Οχάιο όταν ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί έξω από μπαρ.

Στους 26 αυξήθηκε ο αριθμός των τραυματιών από την αιματηρή επίθεση στο Ντέιτον του Οχάιο, σύμφωνα με τη δήμαρχο Ναν Χέιλι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των ΜΜΕ, από την επίθεση είχαν τραυματιστεί 16 άνθρωποι.

«Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και βρίσκονται στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Δείτε εικόνες από το σημείο στη gallery που ακολουθεί:

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην East 5th Street, της συνοικίας Όρεγκον, μια περιοχή με μπαρ και κλαμπ.

Την επιβεβαίωση για το θάνατο των εννέα ανθρώπων έκανε η τοπική Αστυνομία μέσω Twitter, συμπληρώνοντας ότι και ο δράστης είναι νεκρός.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, στο σημείο βρίσκεται και το FBI που ερευνά το περιστατικό ενώ ζητείται η συνδρομή όσων ήταν αυτόπτες μάρτυρες προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για την επίθεση.

Δείτε την αρχική ενημέρωση της τοπικής Αστυνομίας για «ενεργό δράστη» στην περιοχή και την προειδοποίηση για τους πολίτες να μείνουν μακριά από το σημείο:

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τον δράστη ως έναν «λευκό άνδρα που φορούσε μαύρα ρούχα και κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ για 30 δευτερόλεπτα σκοτώνοντας και τραυματίζοντας 10 με 20 άτομα».

Ο δράστης χρησιμοποίησε μακρύκαννο όπλο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρά του.

Αστυνομικοί περιπολούσαν την ευρύτερη περιοχή όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί και έτσι κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο του μακελειού αρκετά γρήγορα.

Δείτε εικόνα από το σημείο:

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή! Απόφαση - «βόμβα» Μητσοτάκη για τη 13η σύνταξη

Μεγάλη απάτη: Μην απαντάτε σε αυτές τις κλήσεις - Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί