ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η κάρτα εργασίας με εκπτώσεις 10%

Έρχεται η κάρτα εργασίας  με εκπτώσεις  10%

Tην πρώτη Μαρτίου του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κάρτας εργασίας σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Γ. Κουτρουμάνης έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το κλιμάκιο της τρόικας.


Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουν έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων εισφορών.

Η έκπτωση θα αφορά τόσο στις εργοδοτικές όσο και στις εργατικές εισφορές.

Ειδικά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί πρόβλεψη του νέου μνημονίου ενώ ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε και νέα μείωση πέραν του 10% μέσα στο καλοκαίρι με ταυτόχρονη διεύρυνση της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να θέσει το θέμα στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία ξεκινά από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα αφορά τον σχεδιασμό των μέτρων για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει κατ' ιδίαν επαφές με τους εταίρους, προκειμένου να καθορισθεί η ατζέντα του διαλόγου.

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει από την πλευρά της, ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί δυσμενέστερες ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ή εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας διασαφήνισε πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δε θα αποτελέσει μέρος του διαλόγου, καθώς όπως τόνισε, «μια τέτοια παρέμβαση θα αποτελούσε αιτία πολέμου με τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν κατά τη συνάντηση ότι το καθαρά μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί από την ψήφιση του άρθρου 37 και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας, με την επέκταση των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης η μεσοσταθμική μείωση αποδοχών το 2011, κυμάνθηκε από 8% έως και 16%.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική ρύθμιση για τις ατομικές συμβάσεις ώστε να αποφεύγονται οι αποκλίσεις από τις αντίστοιχες επιχειρησιακές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η τρόικα, συμφώνησε με τα ποσοστά των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων κι ενώ η σχετική τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί ως το τέλος του έτους, αυτό θα γίνει τελικά με το νέο έτος.

Ανεξάρτητα πάντως με το χρόνο κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων