ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί - Καίγεται το χωριό Μακρυμάλλη - Προς τα Ψαχνά οι φλόγες

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί - Καίγεται το χωριό Μακρυμάλλη - Προς τα Ψαχνά οι φλόγες
INTIME NEWS

Φωτιά τώρα: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Δραματική είναι η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα - Αυτή την ώρα η φωτιά βρίσκεται στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, με τις Αρχές του νομού να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι φλόγες φαίνεται να κατευθύνονται προς τα Ψαχνά - Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τον πυκνό καπνό δεν επιτρέπουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρήσουν δραστικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον εκφράζουν φόβους πως η φωτιά θα σταματήσει στην θάλασσα - Εκκενώθηκαν προληπτικά και τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς - Εικόνες σοκ από τη μάχη πυροσβεστών και κατοίκων με τις φλόγες - Στην Αθήνα εσπευσμένα ο Πρωθυπουργός - Στην περιοχή και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος - Αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη

Αποστολή στην Εύβοια: Ευδοκία Μύτιλη

«Μαύρη» μέρα για την Εύβοια, η οποία φλέγεται από τα ξημερώματα της Τρίτης και περιοχές της έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη, το οποίο είχε εκκενωθεί λίγο νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε φωτογραφίες από την πυρκαγιά στην Εύβοια:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της μάχης με τις φλόγες και μεταφέρεται στην Αθήνα.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες βρέθηκαν γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Όπως θα δείτε και στις εικόνες που μεταδίδει το Newsbomb.gr από την πύρινη λαίλαπα έγιναν παρανάλωμα του πυρός και αυτοκίνητα.

Ενώ, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το χωριό Πλατανιάς, το οποίο έχει 50 κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Αυτή τη στιγμή τα δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν σοβαρά: το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) και κινείται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινείται προς το χωριό Πλατανιά.

Σε ασφαλές σημείο οι 300 κάτοικοι από Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του Δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια, τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο από το χωριό Κοντοδεσπότι, Δημήτρη Βουρδάνο, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί, αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα, από τις διακοπές του. Βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και εντός των επόμενων ωρών, θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι φλόγες είχαν ύψος πλέον των 30 μέτρων σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Ο πυκνός καπνός δεν επέτρεπε στα εναέρια μέσα να παρέμβουν, ωστόσο λίγο μετά τις 4 ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έγινε νωρίτερα, αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού 9 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Δνσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτ. Αναγκών. Ενεργοποιήθηκαν Εθελοντικές Ομάδες ΠΠ της περιοχής και ενισχύονται οι δυνάμεις Πολ. Προστασίας στο μέτωπο της φωτιάς.

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Το προγνωστικό σύστημα εξάπλωσης της πυρκαγιάς

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Αθήνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Ο πυκνός καπνός έχει καλύψει και την Χαλκίδα από όπου και οι φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να έχει κρυφτεί ακόμα και ο ήλιος.

Διαβάστε ακόμα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Γιατί μυρίζει καμένο όλη η Αθήνα

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Εύβοια: Την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη ζητά η πυροσβεστική