ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζει να καίει η πύρινη λαίλαπα -Μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ Μακρυμάλλη και Πλατανιά

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζει να καίει η πύρινη λαίλαπα -Μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ Μακρυμάλλη και Πλατανιά
INTIME NEWS

Φωτιά Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Κεντρική Εύβοια αυτή την ώρα μεταξύ των οικισμών Πλατάνι και Μακρυμάλλη - Με σύμμαχο την άπνοια οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες.

Οι αναζωπυρώσεις, είναι ο μεγάλος αντίπαλος της πυροσβεστικής στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Στόχος τους να τις θέτουν άμεσα υπό έλεγχο, προκειμένου με τη συνδρομή των εναερίων μέσων η φωτιά να περιοριστεί πριν πέσει το σκοτάδι. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη και Πλατανιά μέσα στη χαράδρα.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο έχουν εκκενωθεί από χθες το μεσημέρι, όταν οι φλόγες έγλειψαν κυριολεκτικά τα πρώτα σπίτια.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 235 πυροσβέστες με 75 οχήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Οικολογική καταστροφή - Στάχτη 25.000 στρέμματα

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα εκτίμησε την καταστροφή σε 25.000 καμένα στρέμματα «στον "πνεύμονα" της Εύβοιας». Για 15.000 στρέμματα κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης και νέος περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

«Από την πρώτη στιγμή προστατεύτηκαν οι άνθρωποι και μπορέσαμε απερίσπαστοι να δουλέψουμε για τις περιουσίες, για τους οικισμούς, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στον περιορισμό της δασικής έκτασης που καίγεται και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», δήλωσε ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και εκλεγμένος περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Στη διάρκεια της νύχτας είχαμε το καλό ότι ήταν σε ύφεση οι άνεμοι, όμως έπρεπε να κρατηθεί μια ισχυρή άμυνα με τα επίγεια μέσα, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά, να μην πλησιάσει οικισμούς. Αυτό με μια τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών επετεύχθη», εξήγησε ο κ. Σπανός προσθέτοντας ότι με ένα μεγάλο στόλο χωματουργικών μηχανημάτων της περιφέρειας «με καθοδήγηση της δασικής υπηρεσίας και σε συντονισμό με την πυροσβεστική δούλεψαν πάρα πολύ καλά οι αντιπυρικές ζώνες, προστάτευσαν οικισμούς, βάλανε όρια σε διάφορα μέτωπα της φωτιάς».

Χάθηκε ο πράσινος «πνεύμονας» της Εύβοιας

Σχετικά με τον σχεδιασμό και τα μέτρα που είχε λάβει η Περιφέρεια σε επίπεδο πρόληψης, ανέφερε: «Έχουμε προχωρήσει σε σειρά μέτρων πρόληψης και σε καλή ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων που κάνουν περιπολίες και σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ καλά [...] Μια παθογένεια τουλάχιστον των τελευταίων πέντε χρόνων, που το έζησα ως αντιπεριφερειάρχης, είναι ότι δεν παρέχονται κονδύλια στα δασαρχεία και στις διευθύνσεις δασών για να δουλεύουν σε αντιπυρικές ζώνες. Τα κονδύλια που παρέχονται γι' αυτόν τον σκοπό είναι πραγματικά πενιχρά. Οι υπηρεσίες βέβαια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά τα κονδύλια είναι πάντα ένα όριο, το οποίο όσο καλά και να το διαχειριστεί κανείς έχει ένα "ταβάνι"».

Ο κ. Σπανός διευκρίνισε πως είναι πρόωρο να γίνει εκτίμηση για τη δασική έκταση που κάηκε και με κάθε επιφύλαξη δήλωσε πως «ενδεχομένως μιλάμε για πάνω από 15.000 στρέμματα».

Έσωσε τα Ψαχνά η αντιπυρική ζώνη

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης που δημιουργήθηκε πριν από τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον Realfm εξήγησε πως «στην κεντρική Εύβοια η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε έντονο ανάγλυφο και πυκνή φυτοκάλυψη. Το κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ανάμεσα στην Πλατάνια, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, εκεί υπάρχει και πυκνή φυτοκάλυψη».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και σήμερα η Πυροσβεστική αλλά και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές θα δώσουν τη μάχη τους. Ευελπιστούμε ότι με την παροχή και τη συνδρομή από αέρος των εναερίων μέσων με επτά αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, τα δύο από αυτά του ελληνικού Στρατού, και δύο συντονιστικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Όπως είπε «το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και κυρίως εκεί που υπάρχει το έντονο ανάγλυφο προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τα όρια που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί και αποτυπώνεται... Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Δείτε τις πρώτες εικόνες μετά την ανατολή του ήλιου

Ολονύχτια μάχη

Oλονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος. Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

«Είμαι σε επαφή με άλλες χώρες αν χρειαστεί βοήθεια», δήλωσε εξερχόμενος του συντονιστικού κέντρου της πυροσβεστικής.

Όπως είπε βρίσκεται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μέχρι στιγμής ενημέρωσε ότι έχει έρθει το πρώτο Ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος και ότι αναμένεται ακόμα ένα. Ενώ στην χώρα μας κατευθύνεται, ένα ακόμα από την Ισπανία και ένα από την Κροατία.

«Εκτιμήσαμε την κατάσταση. Η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη. Να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στου ήρωες πυροσβέστες», είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

«Αυτό είναι Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

«Χθες καταφέραμε τα βασικά, να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων και να σώσουμε τις περιουσίες και ότι δεν απειλήθηκε η πόλη των Ψαχνών. Οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Η αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αποδείχτηκε έμπρακτα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νεότερα για τη φωτιά στην Εύβοια

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σύμμαχος ο άνεμος

Οι άνεμοι κόπασαν όταν έπεσε η νύχτα και δεν ξεπέρασαν όλο το βράδυ στα κρίσιμα σημεία τα 3-4 μποφόρ.

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βρέχει» λεφτά τις επόμενες ημέρες: Πότε θα καταβληθούν συντάξεις, ΚΕΑ και επίδομα παιδιού

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά - Μειώσεις έως 30%