ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΣΠΙΤΙ

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Νέο πύρινο μέτωπο – Συναγερμός για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά Εύβοια: Νέο πύρινο μέτωπο – Συναγερμός για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις
INTIME NEWS

Φωτιά Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Κεντρική Εύβοια αυτή την ώρα μεταξύ των οικισμών Πλατάνι και Μακρυμάλλη - Με σύμμαχο την άπνοια οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες.

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατανιά, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια.

Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Στην περιοχή επιχειρούν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή

Υπενθυμίζεται πως το χωριό Πλατανιά είναι ένα από τα τέσσερα που εκκενώθηκαν χθες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ το νέο μέτωπο εκτείνεται περίπου 5 χλμ.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Εκείνο το οποίο επιδιώκουν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος είναι μέχρι σήμερα το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παραμένουν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψάχνα, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Χάθηκε ο πράσινος «πνεύμονας» της Εύβοιας

Έσωσε τα Ψαχνά η αντιπυρική ζώνη

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης που δημιουργήθηκε πριν από τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον Realfm εξήγησε πως «στην κεντρική Εύβοια η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε έντονο ανάγλυφο και πυκνή φυτοκάλυψη. Το κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ανάμεσα στην Πλατάνια, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, εκεί υπάρχει και πυκνή φυτοκάλυψη».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και σήμερα η Πυροσβεστική αλλά και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές θα δώσουν τη μάχη τους. Ευελπιστούμε ότι με την παροχή και τη συνδρομή από αέρος των εναερίων μέσων με επτά αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, τα δύο από αυτά του ελληνικού Στρατού, και δύο συντονιστικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Όπως είπε «το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και κυρίως εκεί που υπάρχει το έντονο ανάγλυφο προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τα όρια που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί και αποτυπώνεται... Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Δείτε τις πρώτες εικόνες μετά την ανατολή του ήλιου

Ολονύχτια μάχη

Oλονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος. Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

«Είμαι σε επαφή με άλλες χώρες αν χρειαστεί βοήθεια», δήλωσε εξερχόμενος του συντονιστικού κέντρου της πυροσβεστικής.

Όπως είπε βρίσκεται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μέχρι στιγμής ενημέρωσε ότι έχει έρθει το πρώτο Ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος και ότι αναμένεται ακόμα ένα. Ενώ στην χώρα μας κατευθύνεται, ένα ακόμα από την Ισπανία και ένα από την Κροατία.

«Εκτιμήσαμε την κατάσταση. Η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη. Να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στου ήρωες πυροσβέστες», είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

«Αυτό είναι Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

«Χθες καταφέραμε τα βασικά, να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων και να σώσουμε τις περιουσίες και ότι δεν απειλήθηκε η πόλη των Ψαχνών. Οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Η αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αποδείχτηκε έμπρακτα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νεότερα για τη φωτιά στην Εύβοια

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βρέχει» λεφτά τις επόμενες ημέρες: Πότε θα καταβληθούν συντάξεις, ΚΕΑ και επίδομα παιδιού

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά - Μειώσεις έως 30%