ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Φθηνότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Με χαμηλότερο κόστος θα «στρωθεί» φέτος το γιορτινό τραπέζι, με την τιμή των κρεατικών να παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. την Παρασκευή το τραπέζι θα είναι κατά 5,27% φθηνότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει πως μία οικογένεια θα δώσει 158,18 ευρώ έναντι 166,98 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η μείωση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες σε σχέση τιμές του χοιρινού αλλά και του αρνιού.

Συγκεκριμένα, το χοιρινό πωλείται κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ εμφανίζοντας μία μείωση της τάξεως του 30,16 ευρώ, ενώ το αρνί βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων με μείωση που φθάνει το 8%.

Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.

Αντίθετα, «πικρές» είναι οι ειδήσεις για τα γλυκά, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση τιμών που ανέρχεται σε 6,2%. Μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.