ΕΛΛΑΔΑ

Πώς απετράπη η μεγάλη απόδραση

Πώς απετράπη η μεγάλη απόδραση

Διαβάστε στο newsbomb.gr μια συγκλονιστική μαρτυρία για την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τον Κορυδαλλό.

Είναι ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα έζησε λεπτό προς λεπτό το θρίλερ της αποτυχημένης μαζικής απόδρασης.

Μιας απόδρασης, η οποία κατέληξε σε ομηρεία τριών συναδέλφων του, από τον διαβόητο κακοποιό Παναγιώτη Βλαστό και πέντε κατηγορούμενων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς". Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική, ενώ επιβεβαιώνεται γι ακόμη μία φορά ότι οι υποτιθέμενες υψίστης ασφαλείας φυλακές Κορυδαλλού είναι "διάτρητες" !

Και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια, αφού από αυτές τις φυλακές έχουν γίνει δύο αποδράσεις με ελικόπτερο, έχει φύγει βαρυποινίτης μεταμφιεσμένος σαν γιατρός, κρατούμενοι έχουν σκάψει τούνελ, ενώ έχουν βρεθεί σε κελιά όπλα, κινητά, ακόμη και χειροβομβίδες !

Το χρονικό της απόδρασης

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ώρα έξι παρά δέκα το απόγευμα. Μόλις τελείωσε το "ανοιχτό" (χωρίς ειδικό διαχωριστικό τζάμι) επισκεπτήριο, ενός από τους κατηγορούμενους για τους "πυρήνες της φωτιάς" και μπήκε στον χώρο του κανονικού επισκεπτηρίου, όπου βρίσκονταν ο Παναγιώτης Βλαστός και τέσσερις κατηγορούμενοι για την ίδια τρομοκρατική οργάνωση, έγινε η αιφνιδιαστική επίθεση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός έβγαλε ένα εννιάρι πιστόλι και φώναξε "όλοι κάτω", ενώ οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία είχαν τέσσερα μαχαίρια και ένα αυτοσχέδιο σουβλί. Οι "πυρήνες" χτύπησαν με τα χέρια τον σωφρονιστικό υπάλληλο, υπαρχιφύλακα Γ.Τ. και τον "αιχμαλώτισαν" αλλά πρόλαβε να φωνάξει απόδραση, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ο συναγερμός και οι συνάδελφοι του να κλείσουν την τελευταία στιγμή τις πύλες που οδηγούν στην έξοδο.

Δύο φύλακες έφθασαν μπροστά στο επισκεπτήριο, με αποτέλεσμα να πιαστούν και αυτοί όμηροι, ενώ εγκλωβίστηκαν και 25 συγγενείς κρατουμένων.

Η ομηρεία και οι συνομιλίες

Με τους έξι κρατούμενους συνομιλούσαν ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ο αρχιφύλακας και ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ έξω από την φυλακή είχε αποκλειστεί η περιοχή από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στις 10 το βράδυ και μετά από μαραθώνιες συνομιλίες βγήκαν από τον χώρο του επισκεπτηρίου 4 γυναίκες - συγγενείς κρατουμένων, ενώ λίγο μετά από τις 11 έγινε τελικά δεκτό το αίτημα των κρατουμένων να συναντήσουν τον δικηγόρο τους Φραγκίσκο Ραγκούση.

Μετά από αυτή τη συνάντηση η οποία κράτησε πέντε λεπτά, οι κρατούμενοι παρέδωσαν το πιστόλι με τις 12 σφαίρες, ένα κινητό τηλέφωνο, τέσσερα μαχαίρια, ένα σουβλί καθώς και ένα κείμενο όπου καταγγέλλουν τις άθλιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες που επικρατούν στην φυλακή.

Έτσι τελείωσε η ομηρεία στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί πώς πέρασε το πιστόλι στα χέρια του Βλαστού, ποιοι είναι οι συνεργοί τους που τους βοήθησαν στο σχέδιο της απόδρασης και βέβαια, πότε αλλά και πώς έγινε η διασύνδεση του ποινικού Παναγιώτη Βλαστού με τους πέντε κατηγορούμενους για συμμετοχή στους "πυρήνες της φωτιάς".

Μία "υπόγεια" διασύνδεση ποινικών και κατηγορούμενων για τρομοκρατία την οποία οι αρχές έχουν ανακαλύψει και στο παρελθόν και όπως φαίνεται, θα την "συναντήσουν" και στο μέλλον .