ΕΛΛΑΔΑ

Βρετανία: Αναγνωρίστε ότι τα Γλυπτά είναι δικά μας – Μενδώνη: Είστε κλέφτες, ξεχάστε το!

Βρετανία: Αναγνωρίστε ότι τα Γλυπτά είναι δικά μας – Μενδώνη: Είστε κλέφτες, ξεχάστε το!

Προκλητικοί και αμετανόητοι οι κλέφτες Βρετανοί – Καπηλεύονται τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Ιστορία με μόνο στόχο το κέρδος.

Ναυαγεί, όπως όλα δείχνουν, ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο, μιας και οι Βρετανοί όχι απλώς δεν αντιλαμβάνονται το ιστορικό έγκλημα των προγόνων τους, αλλά αντιθέτως, ζητούν από την Ελλάδα να τα αναγνωρίσει ως… βρετανικά.

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα», ήταν η δήλωση-απάντηση της εκπροσώπου τύπου του Βρετανικού μουσείου στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό μουσείο και όχι από την βρετανική κυβέρνηση.

Η απάντηση μάλλον δίνει πρόωρο τέλος στην ιδέα να επιστραφούν τα Γλυπτά έστω και… δανεικά, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, αφού όχι μόνο δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει τέτοια δήλωση από την οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει νωρίτερα, στην ίδια αυτή συνέντευξη στον Observer, να σημειώσει οτι: «Η απαίτηση μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια. Ο δανεισμός των γλυπτών δεν θα αποτελούσε απλώς και μόνο μια χειρονομία καλής θέλησης αλλά και μια ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της ελληνικής απαίτησης».

Η απάντηση της εκπροσώπου του Μουσείου είναι η ίδια που είχε δώσει και πάλι στα Νέα ο διευθυντής του Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ, που είχε πει αποκλείσει το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή επ’ αόριστον δανεισμού των γλυπτών, αρνούμενος ακόμα και τον βραχυχρόνιο δανεισμό τους αν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει ότι ανήκουν στους Βρετανούς.

Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμα δήλωση και από την Ντάουνινγκ Στριτ, με τον εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενών αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου και συνεπώς οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Μενδώνη: Είστε κλέφτες – Δεν σας ανήκουν τα Γλυπτά

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως είναι απολύτως ψευδές ότι αποδεχόμαστε ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στους Βρετανούς.

«Από τη στιγμή που έχουμε κλοπή δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα. Η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών αλλά ούτε τη νομή ούτε και την κατοχή».

Η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ένα απολύτως σαφές και ξεκάθαρο θέμα προς τους Βρετανούς. Ένα αίτημα δανεισμού, υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή», ξεκαθάρισε.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα ότι ο δανεισμός, η πρόταση να εκτεθούν στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα. «Εμείς σαν υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσουμε την γραπτή πρόταση και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη δικαιοδοσία των κινήσεων».