ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές από 1η Ιανουαρίου

Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές από 1η Ιανουαρίου

Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα αποφασίσει η κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, αυτήν την εβδομάδα.

Με τα ασφαλιστικά Ταμεία σε κατάσταση «εμφράγματος», η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα προωθήσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% μεσοσταθμικά. Η ρύθμιση θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη μείωση μέσα σε ένα χρόνο στις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, στο υπουργικό θα συζητηθεί η ενοποίηση των πέντε επικουρικών ταμείων σε ένα, η μείωση του εφάπαξ και η μείωση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί η εισφοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για τη χρηματοδότηση των ταμείων.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης θα ενημερώσει για το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, με αντικείμενο τη μείωση του κατώτατου μισθού και του μη μισθολογικού κόστους.

Πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, διέψευσε ότι υπάρχει θέμα νέας μείωσης των κύριων συντάξεων