ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση ΦΠΑ για αγορές με πιστωτική

Μείωση ΦΠΑ για αγορές με πιστωτική

Ρόλο φοροεισπράκτορα θα αναλάβουν οι τράπεζες για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, για να γίνει πιο ελκυστικό το σχέδιο, οι καταναλωτές που θα επιλέγουν συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, θα επιτυγχάνουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% κι από το 13% στο 10%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», με την εφαρμογή του σχεδίου, που έχει εγκριθεί από την τρόικα και έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την επιτροπή Ράιχενμπεχ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την άμεση απόδοση του φόρου στα κρατικά ταμεία, ενώ θα επιχειρήσει να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μην αποδίδουν το ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Η διαδικασία

Έτσι, για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, καθώς και για τις τραπεζικές επιταγές, οι τράπεζες θα παρακρατούν τον ΦΠΑ και θα τον αποδίδουν στο Δημόσιο, ενώ το ποσό της συναλλαγής, πλην ΦΠΑ θα αποδίδεται στις επιχειρήσεις.

Βέβαια, το πρόβλημα μη απόδοσης ΦΠΑ είναι ιδιαίτερα ευρύ, ενώ περίπου 200.000 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να επιλύσει ένα μέρος μόλις του προβλήματος, καθώς δεν μπορεί να εντάξει τις συναλλαγές που γίνονται με μετρητά.