ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια - Ποιος Δήμος βάζει... φρένο

Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια - Ποιος Δήμος βάζει... φρένο

Τί αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούν τα e-scooter.

Η πλήρης απουσία νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τη διάθεση, την εκμίσθωση και την κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων, των γνωστών πατινιών που έχουν κατακλύσει την πόλη του Ηρακλείου, ευθύνεται για τα μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Οι έντονες διαμαρτυρίες δημοτών, η αγωνία γονέων για την ανεξέλεγκτη χρήση των οχημάτων αυτών από ανηλίκους αλλά και τα ατυχήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, στάθηκαν η αφορμή για τη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης στη Λότζια.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των τοπικών φορέων επισήμαναν την άμεση ανάγκη λήξης μέτρων, ενώ η πρόταση να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που να ορίζει από ποιούς και πού θα μπορεί να γίνεται η χρήση των ηλεκτρονικών πατινιών.

Η ομόφωνη πρόταση

Οι συμμετέχοντες, ομόφωνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη αυτή μόδα είναι να απαγορευθεί προσωρινά η διάθεση και κυκλοφορία των πατινιών, μέχρις ότου υπάρξει το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του στο cretapost και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Μετά το τέλος της σύσκεψης, σε ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, επισημαίνεται ότι η πρόταση για προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πατινιών θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κυκλοφορίας προκειμένου να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Eυρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 στη Λότζια, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκύπτουν από τη διάθεση – εκμίσθωση – κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια) στην πόλη του Ηρακλείου.

Τη σύσκεψη χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης κανόνων που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Δήμος και φορείς δεν είναι αντίθετοι σε κάθε δράση που προωθεί την Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη και Πράσινη κινητικότητα μέσω των νέων τεχνολογιών, ωστόσο, κατατέθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, η πρόταση να εξετασθεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διάθεσης και κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων (πατίνια), έως ότου, θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση αυτή θα προωθηθεί στην Επιτροπή Κυκλοφορίας προκειμένου μέσα από τις σχετικές διαδικασίες να ενημερωθούν οι δημοτικές παρατάξεις και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη διαβιβαστεί από το Δήμο Ηρακλείου προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών αίτημα για την θέσπιση κανόνων για να μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί Κανονιστική πράξη εφαρμογής τους όσον αφορά τη διάθεση και κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων ορθίων.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός και μετείχε, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαρία Καναβάκη καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Τμήματος ελέγχου κυκλοφορίας, του Επιμελητήριου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού συλλόγου, της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Ηρακλείου, των Τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, του συλλόγου εκμίσθωσης αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών, των ιδιοκτητών ταξί και εκπρόσωποι Τοπικών διαμερισμάτων του δήμου”.

Πηγή: Cretapost.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Σκοτώθηκε πασίγνωστη τραγουδίστρια σε τροχαίο

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη