ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους η Τροχαία - Μπλόκα στα σχολικά λεωφορεία

Στους δρόμους η Τροχαία - Μπλόκα στα σχολικά λεωφορεία

Σχολεία: Εντατικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιεί από το πρωί η Τροχαία, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά των μαθητών.

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία να διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε γονείς και μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα.

Σε αυτά δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πώς να κυκλοφορούν στον δρόμο με ασφάλεια.

Επιστροφή στο σχολείο για τους μαθητές

Στο σχολείο επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές της επικράτειας, για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς με την τελετή του αγιασμού. Τα βιβλία είναι στη θέση τους και το μεγαλύτερο μέρος των κενών έχει πληρωθεί από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων το σχολικό έτος είναι η περίοδος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Πάντως, όπως υποστηρίζει η ΟΛΜΕ, παρά τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στην Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση τα κενά έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 35-40%.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπάρχουν ακόμη κενά, κυρίως σε λύκεια, στις ειδικότητες φιλολόγων, φυσικών και μαθηματικών, απόρροια της αύξησης των ωρών διδασκαλίας από φέτος. Έτσι, σήμερα, Τρίτη, έξω από το υπουργείο Παιδείας, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς πρόκειται για ειδικότητες που αφορούν μαθήματα πανελλαδικών εξεταζόμενα.