ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ σε Χίο, Χανιά και Μαραθώνα

Φωτιά ΤΩΡΑ σε Χίο, Χανιά και Μαραθώνα

Φωτιά: Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς το πρωί της Παρασκευής ξέσπασαν φωτιές σε Χανιά, Χίο και Μαραθώνα - Σε «κόκκινο» συναγερμό η Αττική για τους θυελλώδεις ανέμους

Τρεις πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται σε επί φυλακή προκειμένου να τις περιορίσουν.

Μεγάλη φωτιά στον Πλατανιά Χανίων

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Χανιά από το πρωί με τους δυνατούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε το πρωί σε δύσβατη περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη θέση Πηγάδι στον Πλατανιά Χανίων, αλλά δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Στην περιοχή επιχειρούν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα, επτά άτομο πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) η Κρήτη είναι στο… πορτοκαλί, δηλαδή στην κατηγορία κινδύνου 4.

Μάλιστα, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Φωτιά στη Χίο

Λίγο μετά τις 11 το πρωί εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καμποχώρων Χίου. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με επτά πυροσβέστες.

Ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά στον Μαραθώνα

Πυρκαγιά ξέσπασε και στον Μαραθώνα Αττικής. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ). Η άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής οδήγησε στο να τεθεί η φωτιά στο Μαραθώνα υπό έλεγχο.

«Κόκκινος» συναγερμός στην Αττική

Ο καιρός άρχισε να δείχνει τα δόντια του και σήμερα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα αφού οι άνεμοι θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ και η Αττική είναι στο «κόκκινο» για κίνδυνο πυρκαγιών.

Έτσι, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά σήμερα Παρασκευή 13/09, με την έντασή τους να φτάνει τα 8 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες, στο Στενό του Καφηρέα, στη θάλασσα Κυθήρων και στο Καρπάθιο Πέλαγος τα 9 μποφόρ.

Οι θυελλώδεις βοριάδες έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και σημαντικό ύψος κύματος.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας και εξάπλωσης πυρκαγιάς, στα νησιά του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Στον επόμενο χάρτη, παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για σήμερα Παρασκευή 13/09. Οι περιοχές όπου παρουσιάζουν πολύ υψηλή έως ακραία επικινδυνότητα, είναι η Αττική, η Κεντρική και Νότια Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, η Νότια Κρήτη, η Βορειοανατολική Πελοπόννησος και τοπικά περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.