ΕΛΛΑΔΑ

Η αποτελεσματικότητα της ΔΙΑΣ σε αριθμούς

Η αποτελεσματικότητα της ΔΙΑΣ σε αριθμούς

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις όποιες εντυπώσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα ή όχι της ομάδας ΔΙΑΣ, η ΕΛ.ΑΣ. δίνει στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία.


Σύμφωνα με αυτά, το έργο της συγκεκριμένης ομάδας είναι εντυπωσιακό με υψηλά επίπεδα συλλήψεων παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Αναλυτικά τα στοιχεία δραστηριότητας:

Ομάδα ΔΙΑΣ συνεχίζει να αποτελεί ένα αξιόμαχο επιχειρησιακό σχηματισμό, μεταξύ των άλλων ένστολων σχηματισμών που δρουν στο ίδιο γεωγραφικό περιβάλλον, και έχει καθιερωθεί για την αντιμετώπιση βίαιων εγκληματικών πράξεων ή κρίσιμων καταστάσεων που απαιτούν σύνθετη και ομογενοποιημένη ανταπόκριση.


- Οι μικρές αυξομειώσεις που, κατά καιρούς, παρουσιάζονται στον αριθμό των Ομάδων ΔΙΑΣ που είναι παρατακτές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής σχετίζονται με ανυπέρβλητες αιτίες ή διοικητικής φύσεως θέματα (ασθένειες, ατυχήματα, επισκευές μοτοσικλετών, άδειες του προσωπικού, μεταθέσεις, εκπαιδεύσεις κλπ ).

Η διαθέσιμη παρατακτή δύναμη και ο αριθμός των Ομάδων, παραμένει σταθερά στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά, την 31-1-2011 επιχειρούσαν (344) ομάδες, την 5-12-2011 (350) ομάδες και (372) την επόμενη (6-12-2011).

-Ο αρχικός στόχος της ενισχυμένης παρουσίας των Ομάδων αυτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να ενταχθούν στις Ομάδες ΔΙΑΣ 70 Αστυνομικοί και Ειδικοί Φρουροί, που έχουν ήδη επιλεγεί. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής και άλλου προσωπικού για το επόμενο στάδιο στελέχωσης.

Αποτιμώντας τη μέχρι σήμερα πορεία της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στη φετινή χρονιά, διαπιστώνονται αυξημένα ποσοστά επιχειρησιακής ανταπόκρισης, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της. Ενδεικτικά:
-Tο τρέχον έτος στον τομέα των συλλήψεων πραγματοποιεί, κατά μέσο όρο, 654 συλλήψεις το μήνα και 22 συλλήψεις κάθε μέρα.

-Συνολικά ο αριθμός για το 11μηνο του 2011 (Ιανουάριος έως τέλη Νοεμβρίου), ανέρχεται σε 7.194 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

-Από τις συλλήψεις αυτές, οι 222 περιπτώσεις αφορούν ληστείες και οι 1.241 κλοπές και διαρρήξεις. Για ναρκωτικά συνελήφθησαν 802 άτομα, ενώ οι συλλήψεις για όπλα ανέρχονται σε 397. Ακόμα συνελήφθησαν, το ίδιο χρονικό διάστημα, 2.472 φυγόποινοι και 1.508 μη νόμιμοι μετανάστες.

- Ιδιαίτερα αυξημένη καταγράφεται και η δραστηριότητα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στους αστυνομικούς ελέγχους και στους λοιπούς τομείς προληπτικής παρουσίας και δράσης. Ενδεικτικά, το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος - Νοέμβριος) έχουν ελεγχθεί 358.613 οχήματα και 481.711 άτομα, με μέσο όρο 1.087 οχήματα και 1.460 άτομα, κάθε μέρα.

-Επιπλέον, το προσωπικό της ΔΙ.ΑΣ προσήγαγε σε Αστυνομικές Υπηρεσίες 28.577 άτομα, με μέσο όρο 87 άτομα κάθε μέρα και διαχειρίστηκε 171.995 κλήσεις - σήματα του κέντρου της Αμέσου Δράσεως Αττικής, με μέσο όρο 521 κλήσεις την ημέρα.