ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνα Γώγου: Ποια ήταν η «ποιήτρια των Εξαρχείων»

Κατερίνα Γώγου: Ποια ήταν η «ποιήτρια των Εξαρχείων»
Η Κατερίνα Γώγου κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή μέχρι τα 53 της χρόνια
Google

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και πέθανε σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου του 1993.

Έζησε στην Κατοχή και στον Εμφύλιο. Σπούδασε στην σχολή του Τάκη Μουζενίδη υποκριτική και τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα. Αν και ο πατέρας της, με τον οποίο έμενε μέχρι την εφηβεία, ήταν πολύ αυστηρός, ήταν εκείνος που την βοήθησε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Από μικρή συμμετείχε σε θεατρικούς θιάσους και μόλις 12 ετών έκανε κινηματογράφο, στην ταινία " Ο Άλλος". Συνολικά έπαιξε σε 14 ελληνικές ταινίες και κέρδισε το 1988 το βραβείο ερμηνείας A' Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία "Βαρύ Πεπόνι" που πρωταγωνίστησε, με σκηνοθέτη τον Παύλο Τάσιο. Ο Παύλος Τάσιος έγινε ο σύντροφος της και απέκτησαν μαζί μία κόρη, την Μυρτώ. Στην προσπάθειά της να σώσει την κόρη της από τα ναρκωτικά, η ίδια παρασύρθηκε από αυτά.

Η κόρη της, Μυρτώ, είχε πει σε αφιέρωμα της Σεμίνας Διγενή :

«η Κατερίνα ήτανε ένα παιδί και κάποια στιγμή αυτό το παιδί τρώγοντας σφαλιάρες, άρχισε να απογοητεύεται με το ότι τα όνειρά της δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα»

Κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή μέχρι τα 53 της χρόνια, ώσπου δεν άντεξε και το 1993 αυτοκτόνησε. Ως ηθοποιός συνήθως επιλεγόταν για τον ρόλο ενός ανέμελου κοριτσιού, γεμάτο τσαχπινιά. Δούλεψε σε παιδικούς θιάσους και συνέχισε σαν επαγγελματίας ηθοποιός σε θέατρο και κινηματογράφο. Ατίθαση στο "Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο", χορός ασταμάτητος στο "Μια τρελή, τρελή οικογένεια". Ίσως η υποκριτική να ήταν η δική της διέξοδος, για να ξεφύγει από τα προβλήματά της. Πρόκειται για μια γυναίκα με επαναστατικό πνεύμα, το οποίο εκφραζόταν έντονα μέσα από το ποιητικό της έργο. Τα ποιήματά της πήγαζαν από το αντιεξουσιαστικό της πνεύμα, με το βλέμμα στραμμένο στις πορείες και τους αγώνες. Υπήρχε στο γράψιμο της μια οργή η οποία γεννούσε την ελπίδα.

Αγωνίστρια

Αγωνίστρια με έδρα τα Εξάρχεια, πολέμησε στο πλευρό αναρχικών και αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση συντρόφων της. Συγκεκριμένα το 1991 με επιστολή στην Ελευθεροτυπία, εξέφρασε την υποστήριξη της στους φυλακισμένους αναρχικούς Κυριάκο Μαζοκόπο και Γιάννη Πετρόπουλο. Είχε συλληφθεί αρκετές φορές και μια συγκεκριμένη σαν ύποπτη για συμμετοχή σε ενέργεια της 17Ν. Φυσικά αφέθηκε ελεύθερη.

Η σχέση της με τις αστυνομικές αρχές ήταν πάντα τεταμένη. Μάλιστα, το 1986 είχε κάνει μήνυση στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης επειδή κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης χτυπήθηκε από αστυνομικούς. Το 1981 έστειλε γράμμα στην Ελευθεροτυπία με τον τίτλο «Ξεχάσατε τον Πετρόπουλο», εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς τον αναρχικό Κυριάκο Μαζοκόπο και τον ποιητή Γιάννη Πετρόπουλο που βρισκόταν στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ρόδος - Λέκκας στο Newsbomb.gr: Θα υπάρξουν μετασεισμοί

Σχετικές ειδήσεις