ΕΛΛΑΔΑ

«Ανάσα» στην αγορά ακινήτων - «Παγώνει» ο ΦΠΑ για τρία χρόνια στην οικοδομή

«Ανάσα» στην αγορά ακινήτων - «Παγώνει» ο ΦΠΑ για τρία χρόνια στην οικοδομή
EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ, στα ακίνητα, θα ισχύσει για τις αντιπαροχές, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Την αναστολή του ΦΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει. Οι τιμές αυξηθηκαν 7,7% το β τρίμηνο του 2019. Εκτός από μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και η μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης. Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο. Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006».

«Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ήπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης», τόνισε.

Τα κέρδη από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αναμένεται να δώσει η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις πωλήσεις όλων των ακινήτων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Το πάγωμα του ΦΠΑ 24% θα αφορά σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, αγγίζοντας άμεσα περίπου 100.000 νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες, προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Παράλληλα, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Επίσης, το μέτρο θα βελτιώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

94562.jpg
Τα κέρδη από τις εξαγγελίες ΜητσοτάκηIntimenews.gr

Περίπου 100.000 ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατασκευαστών εκτιμάται ότι θα πωληθούν ευκολότερα καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος για τον υποψήφιο αγοραστή, ενώ με τα έσοδα από την πώληση των ακινήτων οι κατασκευαστές θα αποκτήσουν κεφάλαια κίνησης τα οποία θα διαθέσουν για την ανέγερση νέων οικοδομών. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αποκτήσουν και καινούργια και ακριβότερα ακίνητα.

Με την αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος. Για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος από τις 24.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί σε 3.000 ευρώ αφού σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος 3% αντί ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το πλέον κρίσιμο είναι η αναστολή του ΦΠΑ να περάσει και στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Δηλαδή, να μην καρπωθούν τον ΦΠΑ οι κατασκευαστές διατηρώντας την αξία των απούλητων ακινήτων τους στα ίδια επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Στα ύψη η θερμοκρασία και την Πέμπτη - Πότε θα έρθει το φθινόπωρο (pics)

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Κλείδωσε» - Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια

Σχετικές ειδήσεις