ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Πόση θα είναι η αύξηση; Αυτοί βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60

Συντάξεις: Πόση θα είναι η αύξηση; Αυτοί βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60
Ποιοι και πότε θα δουν αυξήσεις
PIXABAY

Συντάξεις: Σύνταξη με όρια ηλικίας κάτω των 60 ετών και με αυξήσεις που θα «μετρούν» αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 «κλειδώνουν» δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν τις προϋποθέσεις για έξοδο έως το τέλος της χρονιάς.

Διπλά ωφελημένοι, σε όρια ηλικίας και αναδρομική αύξηση σύνταξης με αίτηση έως τις 31/12/2019, βγαίνουν οι ασφαλισμένοι που πρωτοέβαλαν ένσημα πριν από το 1993 και προέρχονται από όλα σχεδόν τα Ταμεία που είναι ενταγμένα στον ΕΦΚΑ, δηλαδή το ΙΚΑ, το Δημόσιο, τον ΟΑΕΕ, τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) και τα Ταμεία του ΕΤΑΑ για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστές.

Θεμελιωμένο δικαίωμα για έξοδο το 2019 έχουν περίπου 160.000 ασφαλισμένοι, που προέρχονται κυρίως από το Δημόσιο, από το ΙΚΑ, τα ειδικά ταμεία και τον ΟΑΕΕ.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης με συμπληρωμένα τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έως το 2012, χωρίς ακόμη να έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης, έχουν κατ΄εκτίμηση άλλοι 250.000 παλαιοί ασφαλισμένοι, πολλοί εξ αυτών, δε, με την επιλογή να φύγουν άμεσα παίρνοντας την πρόωρη και όχι την πλήρη σύνταξη.

Προσοχή! Οι αυξήσεις θα ισχύσουν και στην πλήρη αλλά και στη μειωμένη σύνταξη. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, μετά την κατάργηση των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, με την υπό αριθμόν 1891 απόφαση της 4ης Οκτωβρίου 2019, που ανακοίνωσε το ΣτΕ.

Η μόνη διαφορά εκτός απροόπτου σε όσους επιλέξουν την έξοδο με μειωμένη σύνταξη είναι ότι θα έχουν ποινή 6% έως 30% που επιβάλλεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης δηλαδή θα χάσουν το πολύ έως 115 ευρώ.

Δημόσιο: Ποιοι παίρνουν σύνταξη το 2019 - Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προσοχή! Χειμώνας από Τετάρτη, έρχονται και τα πρώτα χιόνια (video)

Ανατριχίλα: Το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου του F-16 στους Έλληνες στη στρατιωτική παρέλαση