ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: H «Βικτώρια» ισοπέδωσε την Κρήτη - «Πνίγηκε» η Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Κακοκαιρία: H «Βικτώρια» ισοπέδωσε την Κρήτη - «Πνίγηκε» η Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
INTIME

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Βικτώρια» η οποία από χθες Τρίτη 12/11 έχει «σαρώσει» τα πάντα στο πέρασμα της. Οι βροχές και οι καταιγίδες, αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες, με έμφαση στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Βικτώρια», όπου επηρεάζει με έντονα φαινόμενα από την αρχή της ημέρας κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στο νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα στο νομό Χανίων. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:10 της Τετάρτης 13/11, καταγράφονται στον παρακάτω Πίνακα.

Η «Βικτώρια», επηρεάζει και την Αττική με βροχές και τοπικές καταιγίδες, δίνοντας μεγάλα ύψη βροχής, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω Χάρτη. Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις περίπου τις 18:10 της Τετάρτης 13/11, να καταγράφονται στην περιοχή του Παπάγου, με 70 mm βροχής.

Νέα επιδείνωση την Πέμπτη

Σύμφωνα με το meteo.gr, την Πέμπτη 14/11 αναμένονται βροχές ή καταιγίδες με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με βροχές τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στα δυτικά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 19 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 22, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα βόρεια πελάγη θα εξασθενήσουν, ενώ στα νότια πελάγη θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Δείτε τις εκτιμώμενες βροχοπτώσεις σε επιλεγμένα τρίωρα στη gallery που ακολουθεί:

Σε πλήρη ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 14-11-2019
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και τη Θράκη, βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά οπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες
στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες στη Θράκη και βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές που το βράδυ στη δυτική Μακεδονία θα σταματήσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα παροδικών βροχών, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με παροδικές βροχές και νωρίς το πρωί στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στην παρακάτω gallery την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες:

Δείτε το βίντεο:

Η θάλασσα βγήκε στο... δρόμο

Στο Ρίο, η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο ενώ έβγαλε και τεράστιες πέτρες στη στεριά.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες από το Ρίο:

Προβλήματα και στα Χανιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας είναι πλέον ο νομός Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ πιο βράδυ θα αποφασιστεί αν ανοίξουν ή όχι τα σχολεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώνεται ότι το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας παραμένει σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν όπου είναι απαραίτητο.

Ενημερώνουμε επίσης τους πολίτες ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Για την αυριανή λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων θα βγει ανακοίνωση σήμερα το βράδυ.

Αποκομμένοι οι κάτοικοι του Αλικιανού – Κατέρρευσε γέφυρα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο νομό Χανίων καθώς οι έντονες καταιγίδες κατέστρεψαν την πρόχειρη διάβαση που είχε τοποθετηθεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη.

Οι κάτοικοι του Αλικιανού παρέμειναν για αρκετή ώρα αποκομμένοι από τις γύρω περιοχές ενώ προσωρινή λύση στο πρόβλημα έδωσε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, Τάσο Κουρουπάκη, να επανατοποθετηθεί η στρατιωτική γέφυρα τύπου Bailey για την διέλευση των οχημάτων.

Κατολισθήσεις σε Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσαρά

Πολλές ήταν οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσαρά) προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Τα συνεργεία της περιφέρειας βρίσκονταν από τη πρώτη στιγμή στα σημεία απομακρύνοντας τα αντικείμενα.

Εγκλωβίστηκε στο Γεροπόταμο – Επιχείρησε η πυροσβεστική

Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους της Κρήτης που είτε είχαν μετατραπεί σε… ποτάμια, είτε είχαν παρασυρθεί ξένα αντικείμενα και πέτρες εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Οι περισσότερες παροχές βοήθειες καταγράφηκαν στα Χανιά και τη Μεσαρά ενώ χαρακτηριστικό είναι η περίπτωση του ηλικιωμένου άνδρα που εγκλωβίστηκε στο Γεροπόταμο, εκεί όπου τον περασμένο Φλεβάρη βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο ηλικιωμένος προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητο του από το συγκεκριμένο σημείο, αδιαφορώντας για τα αναχώματα και τις αλυσίδες που έχουν τοποθετηθεί εκεί για την αποτροπή της διέλευσης των οχημάτων. Το αυτοκίνητο «κόλλησε» μέσα στις λάσπες και χρειάστηκε η Πυροσβεστική ν’ αναλάβει δράση προκειμένου να το επαναφέρει.

Μαθητές μετατράπηκαν σε παίκτες του… Survivor για να βγουν από το σχολείο

Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι όπου οι δρόμοι πλημμύρισαν ενώ η στάθμη του νερού έφτασε σε υψηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ανάρτησε το «Δια-SOS-τε τη Μεσαρά», όπου φαίνεται πως οι μαθητές του λυκείου στο Τυμπάκι μετατράπηκαν σε παίκτες του… Survivor για να βγουν από το σχολείο.

Οι μαθητές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τις καρέκλες τους πάνω στα οποία πατούσαν μέχρι να φτάσουν σε στεγνό σημείο της αυλής.

Πάνω από δέκα αντλήσεις υδάτων – Διακοπές ρεύματος

Πάνω από δέκα ήταν οι περιπτώσεις που η πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε αντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο cretapost, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης «προχωρήσαμε σε 13 αντλήσεις υδάτων στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στο δήμο Φαιστού καθώς και στα Χανιά».

Μάλιστα, στο Τυμπάκι φαίνεται πως οι έντονες καταιγίδες μετέτρεψαν τους δρόμους σε… ποτάμια ενώ έριξε και χαλάζι.

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία του νομού Χανίων παρατηρήθηκαν και διακοπές ρεύματος με τα συνεργεία της ΔΕΗ να βρίσκονταν στο δρόμο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Κλείνουν τις Ιρλανδικές Γέφυρες

Με στόχο να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως η περυσινή που σημειώθηκε στο Γεροπόταμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Φαιστού και του δήμου Γόρτυνας αποφάσισαν να κλείσουν όλες τις ιρλανδικές διαβάσεις, μεταξύ άλλων και τα επικίνδυνα περάσματα του Γεροπόταμου, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, μέχρι να κοπάσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Μεσαρα.

Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

Την απόφαση να μείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω τη σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, πήραν οι τρεις δήμαρχοι του νησιού σε συνεννόηση με τους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευση.

Η «Βικτώρια» κατάφερε μέχρι αυτή την ώρα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ζημιές που έχουν υποστεί σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο Γιάννη Κατέχη η δύναμη του αέρα ήταν τόσο ισχυρή με αποτελέσματα να ξεριζωθούν δέντρα, να κοπούν καλώδια της ΔΕΗ, να λυγίσουν οι στύλοι του μνημείου στην κεντρική πλατεία αλλά και να σημειωθούν ζημιές και στο γήπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο στο οποίο φαίνεται να παρασέρνεται ένα αυτοκίνητο από τον άνεμο.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον Othonimmobiliare:

Νύφι: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία

Δύσκολη μέρα, ξημέρωσε και πάλι για το Νύφι! Η πολύωρη και έντονη νεροποντή δημιούργησε πολλά προβλήματα. Όπως βλέπετε και στις εικόνες, τα φερτά υλικά και οι πέτρες μπήκαν μέσα στο χωριό κλείνοντας τους δρόμους και προκαλώντας ζημιές. Την ίδια κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής, περίπου ένα μήνα μετά την τελευταία πλημμύρα στις 5 Οκτωβρίου.

Για τρίτη φορά σε ένα μήνα πλημμύρισε η Αγία Ευφημία!

Για τρίτη φορά, σε ένα μήνα, η Αγία Ευφημία, βρίσκεται σε δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, λόγω πλημμύρας. Χτες το βράδυ, γύρω στις 12 η ώρα, ο γνωστός πλέον Ξηροπόταμος, ύστερα από νεροποντή, κατέβασε νερά, λάσπες και μπάζα, με αποτέλεσμα, τις εικόνες που θα δείτε, στα δυο βίντεο που ακολουθούν, αλλά και στις φωτογραφίες. Σήμερα από νωρίς το πρωί, μηχανήματα του Δήμου Σάμης, σηκώνουν τα μπάζα, τις λάσπες και καθαρίζουν τους δρόμους.

Να σημειώσουμε, πως με όλες αυτές τις πλημμύρες, σοβαρές ζημιές παθαίνουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς επίσης και το αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας, από τα φερτά υλικά, που καταλήγουν σε αυτό.

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένου

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Κέρκυρα για τη διάσωση ενός 41χρονου ο οποίος είχε εγκλωβιστεί σε χαράδρα, όπως ανέφερε στο δελτίο του CNN Greece, CNN Now, o Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

O άνδρας έχασε τον προσανατολισμό του και εντοπίστηκε μέσα σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας.

Η περιοχή ήταν ιδιαιτέρως δύσβατη, ευτυχώς, όμως, η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Πυροσβεστική σημειώνει: «Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, απεγκλωβισμού ημεδαπού, από την περιοχή Άνω Κωρακιάνα Κέρκυρας. Στο συμβάν επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, η 5η ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και η ΕΛΑΣ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι και πότε θα το λάβουν - Ποια τα κριτήρια

Συναγερμός στην Κρήτη: Δείτε τι βρήκε στο χωράφι του (Pics)

Σχετικές ειδήσεις