ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Δραματική κατάσταση στα νησιά - Πάνω από 7.000 αιτούντες άσυλο μόνο το Νοέμβριο

Μεταναστευτικό: Δραματική κατάσταση στα νησιά - Πάνω από 7.000 αιτούντες άσυλο μόνο το Νοέμβριο
IN TIME

Συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου τον Νοέμβριο.

Από αυτούς οι περισσότεροι από τους μισούς, και συγκεκριμένα 4.105 πέρασαν στη Μυτιλήνη, 1.120 πέρασαν στη Χίο και 1.637 πέρασαν στη Σάμο.

Την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και μέχρι τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου οι ροές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το περασμένο διάστημα. Στη Μυτιλήνη πέρασαν 549 άτομα, στη Χίο 152 και στη Σάμο 252. Σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι σε όλο το βόρειο Αιγαίου δεν έχουν αναφερθεί αφίξεις.

Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής στη Μυτιλήνη

Αντιδράσεις προκαλεί στη Μυτιλήνη ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο.

Μάλιστα, η επίσκεψη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (30/11) στην περιοχή Διαβολόρεμα στο κέντρο του μεγάλου δάσους της κεντρικής Μυτιλήνης από τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή -παρουσία στελεχών υπηρεσιών, του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά και των δημάρχων Μυτιλήνης και δυτικής Μυτιλήνης- προκάλεσε περαιτέρω εξελίξεις.

Ειδικότερα, την Κυριακή (1/12), έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τη συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Μυτιλήνης Ταξιάρχη Βέρρου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι τρεις «επανέλαβαν ομόφωνα, ότι στηρίζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε από τα δημοτικά συμβούλια των οικείων δήμων και το Περιφερειακό Συμβούλιο:

  • ΟΧΙ επιπλέον δομές στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο.
  • Αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
  • Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Έλεγχος των ΜΚΟ».

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής (1/12) συνήλθε στην Καλλονή σε έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο του δήμου δυτικής Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατασκευή δομής ούτε στο Διαβολόρεμα (κι ας μην ανήκει στα όρια του δήμου δυτικής Μυτιλήνης) ούτε πουθενά, ενώ δήλωσε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που προχωρήσει η δημιουργία του ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο δυτικής Μυτιλήνης ζητά «καμία νέα δομή στη Μυτιλήνη, αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών, αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών και άμεσο έλεγχο της δραστηριότητας των ΜΚΟ και διατήρηση, εκ των υπαρχουσών, μόνο μιας μικρής δομής που θα συμβάλει στην γρήγορη καταγραφή όσων έρχονται στο νησί». Επίσης προτείνεται η σύσταση διαδημοτικής επιτροπής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το μεταναστευτικό.

Παρόντες στο συμβούλιο ήταν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και εκπρόσωποι του δήμου Μυτιλήνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δικαιούχοι και τα ποσά - Πότε θα δοθεί

Έβαλε κρυφή κάμερα στον τάφο του άντρα της - «Πάγωσε» με αυτό που είδε

Σχετικές ειδήσεις