ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών – Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών – Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό
Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» θυμίζει από το πρωί, το κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα είναι απροσπέλαστο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από τις 12 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, για να πραγματοποιησουν την αναμενόμενη πορεία στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία ολοκληρώθηκε - Στις 6 το απόγευμα θα ακολουθήσει η συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Από τις 9 το πρωί είναι κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και οι συρμοί διέρχονται από εκεί χωρίς στάση.

Αυτή την ώρα είναι κλειστοί οι εξής δρόμοι: η Βασ. Σοφίας (κάθοδος), κλειστά από Σέκερη, η Λ. Συγγρού (άνοδος), κλειστά από Αθανασίου Διάκου, κλειστή η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και η Βασ. Αμαλίας.

Ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας για τις εκδηλώσεις μνήμης είναι διαφορετικός φέτος, υπό τον φόβο επεισοδίων αλλά και καταδρομικών επιθέσεων κατά αστυνομικών τμημάτων στην Αθήνα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Όπως είχε πει προ ημερών στο CNN Greece υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο σχεδιασμός των μέτρων δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις περασμένες χρονιές, δεδομένου ότι υπάρχουν νέα δεδομένα και «ο χώρος του αντάρτικου πόλης έχει αλλάξει».

Παρότι τα μέτρα που ελήφθησαν για το Πολυτεχνείο ήταν επιτυχημένα, αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι αντιεξουσιαστές είχαν χρόνο να αναλύσουν, να μελετήσουν και να σχεδιάσουν νέους τρόπους δράσης.

Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι οι αντιεξουσιαστές θα επιχειρήσουν να πάρουν σήμερα μια ιδιότυπη ρεβάνς.

Δείτε φωτογραφίες στην παραάτω gallery:

Δείτε σχετικό βίντεο:

Οι εντολές & οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή ήδη από την Τετάρτη, λαμβάνοντας εντολές να διασφαλίσουν κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα.

Το ενδεχόμενο να γίνουν στόχοι καταδρομικών επιθέσεων αστυνομικά τμήματα περιφερειακά της Αθήνας αποτελεί ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο για την ΕΛ.ΑΣ. και για αυτό το λόγο ζητήθηκε να απομακρυνθούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα και να αυξηθούν οι περιπολίες περιμετρικά, ώστε οποιαδήποτε κίνηση να γίνει άμεσα αντιληπτή.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα κατά την πρωινή συγκέντρωση των μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής πορείας αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας από αέρος, με τα drone της αστυνομίας να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και αυτό γιατί θα… περιπολούν πάνω από όλα τα κτήρια για να εντοπίζουν μολότοφ –κάτι που είχε γίνει και την 17 Νοέμβρη.

Παράλληλα, οι διμοιρίες στο κέντρο της Αθήνας θα είναι ενισχυμένες ενώ οι εποχούμενες περιπολίες στα στενά των Εξαρχείων θα αυξηθούν.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών στα Προπύλαια, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα λάβει χώρα η δεύτερη συγκέντρωση στην οποία θα δώσουν το παρών διάφορες συλλογικότητες, αντιεξουσιαστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης έχουν προγραμματιστεί και για άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Γιάννενα, Λάρισα και Λαμία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας Αττικής, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενώ απαγορεύσεις στην στάση και τη στάθμευση αρχίζουν από τις 05.00 το πρωί. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι αύριο στις 07.00 το πρωί.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από 10.00 ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00 ώρα της 07.12.2019, θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, και από 05.00 ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00 ώρα της 07.12.2019, δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:

• Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.

• Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.

• Κόκκαλη, Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.

• Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,

• Μπουμπουλίνας

• Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Επίσης, η κυκλοφορία θα διακοπεί σε όλο τομήκος των οδών:

• Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού, Λ. Βασ. Αμαλίας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Χαλκοκονδύλη, Σπ. Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη, Ζωοδόχου Πηγής, Χαρ. Τρικούπη, Μαυρομιχάλη, Ιπποκράτους, Ασκληπιού, καθώς και στις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό.Από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Από την αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις