ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Ρουκετοπόλεμος... τέλος; - Δείτε τον λόγο

Χίος: Ρουκετοπόλεμος... τέλος; - Δείτε τον λόγο

Ένα από τα διασημότερα έθιμα του Πάσχα φτάνει στο τέλος του.

Ξάφνιασε στη Χίο η απόφαση του σωματείου «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» να αναστείλει τις δραστηριότητές του.

Το σωματείο που ουσιαστικά διατηρούσε το έθιμο με τον ρουκετοπόλεμο, ο οποίος τραβά τα βλέμματα χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο το Πάσχα, έστειλε ανακοίνωση στο politischios.gr, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές του. Οπως αναφέρουν, ήταν η έλλειψη υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Δ.Σ., σημειώνοντας ότι για τη στήριξη του εθίμου δεν αρκεί η καλή προαίρεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Σωματείο Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων αδρανοποιείται –ελπίζουμε προσωρινά- λόγω σοβαρής έλλειψης υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτήν την έκβαση αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι για τη στήριξη του ΕΘΙΜΟΥ δεν αρκεί η καλή προαίρεση. Το βάρος είναι μεγάλο και η έμπρακτη ηθική υποστήριξη ελάχιστη», αναφέρουν μεταξύ άλλων και ευχαρίστησαν τους κατοίκους της περιοχής και τις δύο ενορίες που όλα αυτά τα χρόνια επέτρεπαν να διατηρηθεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Ο Ρουκετοπόλεμος ως έθιμο

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Οι δύο αντιμέτωπες εκκλησίες βρίσκονται χτισμένες περίπου 400 μέτρα η μία από την άλλη, σε δύο αντικριστούς λόφους. Το επόμενο πρωί γίνεται καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν στόχο σε κάθε καμπαναριό για να αναδειχθεί ο νικητής. Φυσικά, κάθε ενορία δηλώνει νικήτρια, οπότε το ραντεβού για έναν νέο ρουκετοπόλεμο ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά. Λίγες μέρες πριν, τα κτίρια των δύο εκκλησιών, αλλά και των γειτονικών σπιτιών καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα προστασίας.

Η προέλευση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου δεν είναι σαφής, αλλά θεωρείται οτι ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση, αρχικά για τον εορτασμό του Πάσχα χρησιμοποιούνταν κανόνια και δυνατοί κρότοι. Όταν οι Τούρκοι απαγόρεψαν τα κανόνια, υπό το φόβο οτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, οι κάτοικοι τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με τη συνέχιση του εθίμου καθώς έχουν συμβεί περιστατικά τραυματισμών αλλά και καταστροφών εξαιτίας των ρουκετών. Πάντως, ο ρουκετοπόλεμος συνεχίζεται στις μέρες μας κάθε Πάσχα χωρίς διακοπή αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σπάνια ασθένεια μετέτρεψε 10χρονο αγοράκι σε «φίδι» (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις