ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή οι Έλληνες επιστήμονες - «Απίθανο να μην φτάσει στην Ελλάδα»

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή οι Έλληνες επιστήμονες - «Απίθανο να μην φτάσει στην Ελλάδα»
Associated Press

Για τις πιθανότητες να έχουμε κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρης Τσιόδρας.

«Θα είναι απίθανο να μην φτάσει στην Ελλάδα (σ.σ ο κορονοϊός)» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Είμαστε σε επαγρύπνηση. Οπωσδήποτε πρέπει να βασιζόμαστε στα επιστημονικά δεδομένα. Αυτήν την στιγμή το επίκεντρο της επιδημίας, το 99% των περιστατικών είναι στην Κίνα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Όλος ο αγώνας μας και η ανησυχία μας είναι να "πιάσουμε" το περιστατικό που θα έρθει στην Ελλάδα έγκαιρα. Να το διαγνώσουμε και να το απομονώσουμε για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης» πρόσθεσε.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως, αν και αυτή τη στιγμή έχουν χρηματοδοτηθεί μεγάλοι επιστημονικοί φορείς του εξωτερικού με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στο καλύτερο σενάριο θα είναι έτοιμο σε τέσσερις με έξι μήνες.

Στο «Σωτηρία» οι Έλληνες που επέστρεψαν από την Ουχάν

Σε καραντίνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» θα παραμείνουν οι Έλληνες που γύρισαν από την Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός και μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 900 ανθρώπους.

Οι δύο Έλληνες είναι ήρεμοι και ανακουφισμένοι, καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως δεν είναι φορείς του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, θα μείνουν σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο. Θα υποβάλλονται καθημερινά σε εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις από τους γιατρούς της Μονάδας Λοιμώξεων. Επίσης, το επισκεπτήριο δεν επιτρέπεται και μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους μόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Ο Γιάννης Μερσινιάς αισθάνεται τεράστια ικανοποίηση που επέστρεψε ασφαλείς. «Τελείωσε μία περιπέτεια, ξεκίνησε μία άλλη. Τώρα νιώθω χαλαρός. Χαλαρός στην καραντίνα μου. Δεν έχω συμπτώματα, δεν έχω τίποτα μέχρι στιγμής και ελπίζω ότι δε θα έχω, απλά θα περιμένω. Η καραντίνα είναι καραντίνα. Η αγωνία πιο πολύ ήταν να γυρίσω γιατί θα κλείσουν κι άλλο τα σύνορα, οπότε δεν το έβλεπα να γυρίσω έτσι γρήγορα» λέει ο κ. Μερσινιάς.

Διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση των κρουσμάτων

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 908 ενώ οι εργαζόμενοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν σε γραφεία και εργοστάσια σε όλη την Κίνα αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα υπήρχαν έως την Κυριακή 3.062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέχρι στιγμής στα 40.171.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως 27 αλλοδαποί στη χώρα έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό έως σήμερα το πρωί και δύο -ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας- πέθαναν.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Η Βρετανία, όπου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από τέσσερα σε οκτώ, ανακοίνωσε ότι ο νέος ιός αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η Ταϊβάν, που έχει 18 κρούσματα, επέκτεινε τους περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο σήμερα. Προηγουμένως, είχε απαγορεύσει την είσοδο όσων προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα καθώς και τον ελλιμενισμό ξένων κρουαζιερόπλοιων.

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταβαίνει στο Πεκίνο για να βοηθήσει στις έρευνες για την επιδημία.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, μολύνοντας πάνω από 330 ανθρώπους. Δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε σήμερα γνωστό από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση απέναντι σ' αυτή τη νόσο, περίπου 30 κρούσματα της οποίας έχουν καταγραφεί μέσα στην ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, στη διάρκεια συνάντησής του με την Γαλλίδα ομόλογό του Ανιές Μπουζέν στις 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, είχε ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενδεχόμενων περιορισμών στην είσοδο προσώπων, όπως αυτοί που αποφασίσθηκαν από την Ουάσινγκτον, ή αυξημένων ελέγχων στα σύνορα.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια όλων των προσώπων που δεν είναι κάτοικοι ΗΠΑ και φθάνουν από την Κίνα.

Οι δύο υπουργοί είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού των αποφάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεδομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στον χώρο Σένγκεν.

Οι υπουργοί θα έχουν «ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέα επείγοντα υγειονομικά μέτρα» και θα συζητήσουν «λύσεις (...) για να αποφευχθεί η διάδοση της επιδημίας στους κόλπους της ΕΕ», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας πως η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε υιοθέτηση συμπερασμάτων.

«Καθώς ο κοροναϊός πλήττει όλο και περισσότερες χώρες, ο συντονισμός και η συνεργασία πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας. Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε αυτή την επιδημία», έγραψε σήμερα στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της κρίσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της συζύγου του - Δείτε τις φωτό