ΕΛΛΑΔΑ

Λύτρωση 46χρόνια μετά: Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα οστά του αντιστράτηγου Κατσάνη

Λύτρωση 46χρόνια μετά: Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα οστά του αντιστράτηγου Κατσάνη

Πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη (13/02), στη Λευκωσία -46 χρόνια μετά το θάνατό του- η τελετή παράδοσης των οστών του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, στους συγγενείς του.

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων θα γίνει αύριο, στις 10:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο. Στο τρισάγιο, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα δώσουν το παρών ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μετά το τρισάγιο στην εκκλησία θα γίνει η παράδοση των οστών στην ΕΛΔΥΚ, η οποία θα τα μεταφέρει στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα παραληφθούν από στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 για να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Στην τελετή θα παραστούν οι κόρες του πεσόντα Αγγελική και Ευανθία και η κηδεία του Γεώργιου Κατσάνη θα γίνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Ο Γεώργιος Κατσάνης έπεσε στις 21 Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, στην Κύπρο, κατά την εισβολή των Τούρκων.

«Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης απέδειξε με την γενναιότητα και τον ηρωισμό του ότι ήθελε πραγματικά να πολεμήσει για την Κύπρο. Για αυτόν τον λόγο θα τον αποχαιρετίσουμε αύριο σαν έναν μεγάλο ήρωα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά του Έθνους» δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

46 χρόνια μετά: Τι λέει η οικογένεια του ήρωα ταγματάρχη

«Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να το διαχειριστώ, είναι κάτι που με πληγώνει» λέει στο OPEN η Εύη Κατσάνη, κόρη του αδικοχαμένου ταγματάρχη.

«Οι εικόνες που έχω από τον πατέρα μου είναι εικόνες από τα παιχνίδια που παίζαμε όταν μας έπαιρνε στην αγκαλιά του» συμπληρώνει η άλλη κόρη της οικογένειας, Αγγελική Κατσάνη.

«Ηταν ένας αγνός πατριώτης, με υψηλά ιδανικά» δηλώνει η χήρα του ήρωα ταγματάρχη, Εριφύλλη Κατσάνη.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 500 περιπτώσεις πεσόντων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί αλλά τα οστά τους δεν έχουν εντοπιστεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το νεκρό βρέφος στην παραλία - Ομολόγησε η μητέρα του

Πατέρας μικρής Βαλεντίν: Τι υποστηρίζει για τη «νεκρή» γυναίκα του - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Σχετικές ειδήσεις