ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΧΙΟ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνη για την εθνική συνοχή η σύγκρουση των ΜΑΤ με τους κατοίκους των νησιών μας

Επικίνδυνη για την εθνική συνοχή η σύγκρουση των ΜΑΤ με τους κατοίκους των νησιών μας
INTIME NEWS

Μέγα πρόβλημα για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό - Τεράστιος προβληματισμός από την εμμονή της κυβέρνησης που επιλέγει την πλήρη σύγκρουση με τους μόνιμους κατοίκους σε Χίο και Μυτιλήνη οι οποίοι αποτελούν ακρίτες που εδώ και χρόνια «φυλάττουν θερμοπύλες» - Οι εικόνες των ΜΑΤ να συγκρούονται με τους κατοίκους των νησιών, σε μια περίοδο όπου η ένταση με την Τουρκία είναι εξόχως επικίνδυνη προκαλεί οργή και θυμό - Προκαλεί σοβαρά ρήγματα στην κοινωνική συνοχή και στην Εθνική ενότητα - Με γενική απεργία απαντούν οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου 

Ξεσηκωμός στα δύο νησιά του Αιγαίου μετά τα ακραία φαινόμενα κατασταλτικής βίας. Με γενική απεργία απαντούν Λέσβος και Χίος. Καλέσματα σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς και Βουνακίου.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στην περιοχή του Καράβα στη Μυτιλήνη, όπου οι κάτοικοι επιμένουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί καμία δομή, κλειστή ή ανοιχτή.

Την ώρα που οι Τούρκοι οργιάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν καθημερινά στο Αιγαίο η κυβέρνηση επιλέγει να ξυλοκοπεί τους κατοίκους των νησιών μας που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επωμιστεί το βάρος των μεταναστευτικών ροών και είναι αναμφίβολα δυνάμεις εθνοφυλακής που προστατεύουν την εθνική μας κυριαρχία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να έχει καταληφθεί από το κράτος του πανικού και προχωρά σε βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου την εικόνα της χώρας μας.

Η ανοιχτή σύγκρουση με τους κατοίκους των νησιών δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά και στα σχέδια των Τούρκων που αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει συνοχή στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των κλειστών δομών θα προχωρήσει κανονικά.

Μετά τα επεισόδια της Τρίτης και στα δύο νησιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μυτιλήνη στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, αλλά και η κήρυξη γενικής απεργίας.

Κλειστά λοιπόν θα παραμείνουν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, με τους κατοίκους να καταδικάζουν ως «βάρβαρη» και «επιθετική» ενέργεια την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στη Μυτιλήνη και στη Χίο.

Την ίδια ώρα, η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων δομών, λένε στην κυβέρνηση, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και ταυτόχρονα αναγκαία προϋπόθεση για να κλείσουν οι υπάρχοντες ανοιχτοί και άναρχοι καταυλισμοί.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέτα τη Χίο στην οποία τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά από το πρωί της Τρίτης, στη Μυτιλήνη τα γκρέιντερ και τα εκσακπτικά του στρατού ξεκίνησαν εργασίες το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Χαρακτηρίζουν πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα -εξηγούν- προηγήθηκε «εξαντλητικός διάλογος» με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Δεν είναι δυνατόν ο διάλογος να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι ώστε να δικαιολογηθεί η αδράνεια», σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μία ακόμα συγκέντρωση οργανώνεται και στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή. Διαμαρτυρία απέναντι «στον αυταρχισμό και την επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τα νησιά, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους» προγραμμάτισαν στις 18:00 το απόγευμα, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και άλλοι φορείς των Αθηνών, που βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τα νησιά για τον συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Σάμου, με μαζικές παραιτήσεις απειλούν τα μέλη της ΝΟΔΕ Σάμου, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης στον «κυβερνητικό αυταρχισμό».

Νύχτα - κόλαση σε Χίο και Μυτιλήνη: Μάχες σώμα με σώμα πολιτών και ΜΑΤ

Στη Μυτιλήνη, νωρίς το βράδυ της Τρίτης (25/02), σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην περιοχή Καράβας-Καγιακλή, όπου κάτοικοι πέταξαν πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. Ένταση είχε προηγηθεί και το απόγευμα όταν ομάδα ατόμων που έφτασε στο σημείο με πορεία από το βουνό και έριξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στο σημείο έσπευσε και η Αύρα προκειμένου να περιορίσει τις μικρές εστίες φωτιές που προκλήθηκαν από τα χημικά.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη:

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Ασφάλεια προβαίνει σε ελέγχους ακόμη και μέσα στο βουνό προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που προκαλούν τις επιθέσεις, ενώ στους ελέγχους συμμετέχει κι ελικόπτερο που πετά πάνω από το σημείο.

Οι Αρχές - μέχρι στιγμής - έχουν προχωρήσει σε έξι προσαγωγές, εκ των οποίων δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Σύμφωνα μάλιστα με το lesvospost, ακόμα και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης - πάνω στον πανικό που επικράτησε κατά την διάρκεια των επεισοδίων – δέχθηκε επίθεση στο αυτοκίνητο του.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη:

Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το μεσημέρι της Τρίτης και η περιοχή Διαβολόρεμα, όπου κάτοικοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών για να τους απομακρύνουν. Γερανοί και σκαπτικά μηχανήματα κατάφεραν να περάσουν κοντά στην θέση Διαβολόρεμα, ενώ απομακρύνθηκε ένα απορριμματοφόρο που είχε τοποθετηθεί από τους κατοίκους για να εμποδιστεί η όλη επιχείρηση.

Δείτε βίντεο:

Αυτοσχέδιες μολότοφ και οδοφράγματα στη Χίο

Σε διάσπαρτα σημεία της εθνικής οδού Χίου- Βολισσού βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού με τη συμμετοχή του κόσμου μετά τα επεισόδια στο Φλώρι το μεσημέρι της Τρίτης, να ενισχύεται συνεχώς. Οι κάτοικοι οργανώνονται, ανάβοντας παράλληλα φωτιές για να αντιμετωπίσουν το κρύο ενώ προς το παρόν επικρατεί ηρεμία στην περιοχή.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τη Χίο:

Με οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων επιχείρησαν οι κάτοικοι του Βροντάδου να αντισταθούν στην επέλαση των αστυνομικών δυνάμεων που απέστειλε στη Χίο η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής.

Το πρώτο «μέτωπο», σύμφωνα με το politischios, στήθηκε στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυούς, στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό. Από τα ξημερώματα της Τρίτης, εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις. Οι Αρχές κατάσχεσαν αυτοσχέδιες μολότοφ και ρουκέτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη στο Πανελλήνιο: Πέθανε ο Κώστας Βουτσάς