ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο
IN TIME

Ενίσχυση 700 εκατομμυρίων ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα δοθούν αμέσως και τα υπόλοιπα με την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ, ήταν τα «δώρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την χώρα μας κατά την επίσκεψη της ηγεσίας της ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που στέκονταν στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην περιοχή και τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Όταν οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ επιβιβάστηκαν στο στρατιωτικό ελικόπτερο που τους μετέφερε, η πρόεδρος της Κομισιόν κοιτούσε συνεχώς έξω από το τζάμι του ελικοπτέρου τα πλήθη μεταναστών και προσφύγων που περίμεναν να εισέλθουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Το Newsbomb.gr στον Έβρο – Σοκαριστικές εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους του, πήγε στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές, τους έδειξε τις ζημιές που έγιναν και τα ίχνη από τις συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τους παρέδωσε και τα κάνιστρα από δακρυγόνα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία και έπεσαν στο ελληνικό έδαφος.

Λίγο πριν οι Ευρωπαίοι εταίροι αρχίσουν τις δηλώσεις τους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τους έδειξε ένα βίντεο με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προσφυγική ροή στα σύνορα μεθοδεύεται από την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή και για αυτό ζήτησε από την ηγεσία της ΕΕ να προστατέψει τα σύνορα της.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.

«Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει μορφή επιβολής επί τους εδάφους μας...» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στήριξη από την ΕΕ

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς την χώρα μας, η πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα συνδράμει την Ελλάδα, εκτός από τα επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ, με 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και με υλικοτεχνική υποδομή, όπως σκηνές, εξοπλισμό, ιματισμό και άλλα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανάφερε πως:

«Αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν... Η ενότητα μας θα υπερισχύσει. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός μας και οι άνθρωποι δεν είναι πιόνια για να φτάσεις το στόχο σου. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ασπίδα, η ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ΕΕ απέτυχε να βρει κοινή λύση».

«Κάποιοι βολεύτηκαν και έκλεισαν τα μάτια, άφησαν τα κράτη να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κρίση. Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει».

Στο ίδιο κλίμα και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε:

«'Έχουμε συμφωνία με Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί. Θα συνεχίσουμε να εγγυούμαστε τη συμφωνία, αλλά περιμένουμε και από την Τουρκία να κάνει αυτά που υποσχέθηκε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είπε, τέλος, πως ανησυχεί πάρα πολύ επειδή πολλές κυβερνήσεις δείχνουν να μην συνειδητοποιούν την κατάσταση.

Θερμή υποδοχή Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε μια μικρή περιοδεία στην περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους, όπως και με αστυνομικούς και στρατιώτες.

Στην Αλεξανδρούπολη έγινε δεκτός από τους πολίτες με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη είναι πάντα όρθια» είπε συνομιλώντας με κατοίκους, ενώ όταν βρέθηκε κοντά σε ομάδα εθελοντών εκείνοι του είπαν ότι «είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά μαζί με το στρατό μαζί με την Ελληνική Αστυνομία και δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο. Φυλάμε τα σύνορα μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο ΣΟΚ από τον Έβρο: «Αλλάχου Ακμπάρ» και «Κάψτε τα ελληνικά σκυλιά» φωνάζουν οι μετανάστες

Σχετικές ειδήσεις