ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της και ετοιμάζει κλειστά κέντρα

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της και ετοιμάζει κλειστά κέντρα
ASSOCIATED PRESS

Σε θετικό εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μομέντουμ στο μεταναστευτικό καθώς παρά τις όποιες πολιτικές κόντρες μπορεί να έχουν προκύψει, η κοινωνία δείχνει να στηρίζει τις κινήσεις της.

Η εργαλειοποίηση χιλιάδων ανθρώπων από τον Ερντογάν προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την εισβολή του στην Συρία, βάζοντας στην μέση την Ελλάδα η οποία κλήθηκε να υπερασπιστεί τα σύνορά της, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γραφειοκρατικό της παρελθόν ερμηνεύεται ως θετικό δεδικασμένο πως ελάχιστα 24ωρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα σύνορα οι ηγέτες της ΕΕ βρέθηκαν στον Έβρο στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «έχουμε, ήδη, περάσει από τη φάση των διακηρύξεων στη φάση των έργων». Επισημαίνουν δε πως η κατάσταση στα σύνορα συζητείται ήδη στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και συμπληρώνουν πως «την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας. Και μην ξεχνάμε ότι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής είναι στις 26 και 27 Μαρτίου, δηλαδή σχετικά κοντά, και θα δούμε ως τότε πώς θα έχουν εξελιχθεί οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι προτάσεις για τα κλειστά κέντρα και οι εναλλακτικές

Οι εξελίξεις και η ομολογουμένως καθυστερημένη αντίδραση συνολικά στην διαχείριση του μεταναστευτικού αναγκάζουν την κυβέρνηση να «τρέξει» τον σχεδιασμό για την δημιουργία κλειστών κέντρων. «Έχουμε εξαγγείλει πέντε περιοχές για κλειστές δομές. Προχωρήσουμε στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο, αλλά υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές Αρχές στη Χίο και τη Μυτιλήνη», σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό να απορρίπτεται η ιδέα της δημιουργίας νέων κέντρων σε συνάρτηση πάντα με το κλείσιμο των παλαιών. «Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ», τονίζουν.

Από την άλλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε πως στις Σέρρες θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, όπου και θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Όπως αποκάλυψε, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις