ΕΛΛΑΔΑ

WEF: H Αικ. Σοφιανού Μπελεφάντη μιλά για τα προτερήματα των γυναικών σε ηγετικές θέσεις

WEF: H Αικ. Σοφιανού Μπελεφάντη μιλά για τα προτερήματα των γυναικών σε ηγετικές θέσεις

Η Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, ηγέτιδα στο χώρο του επιχειρείν έχει αναπτύξει ευρύ ανθρωπιστικό έργο και παράλληλα φορά στο πέτο μαζί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και το παράσημο της γιαγιάς, έδωσε το προσωπικό της στίγμα στο Women Economic Forum 2020 που διοργανώνεται στο Κάιρο.

Η κυρία Σοφιανού – Μπελεφάντη μιλώντας την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, στο πάνελ με τίτλο «Διαφορετικότητα: Οι γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια», αποκάλυψε την προσωπική συνταγή επιτυχίας, περιγράφοντας τις συνθήκες που μεγάλωσε και έγινε πολίτης του κόσμου. Η ίδια αν και δεν επιθυμεί να μιλά για τον εαυτό της και με ταπεινότητα χαμηλώνει το βλέμμα όταν την αποκαλούν επιτυχημένη, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γαλουχήθηκε.

Το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Αιγύπτου που μεγάλωσε και η υψηλή μόρφωση συνθέτουν και το παζλ ενός πολίτη που μπορεί όχι μόνο να εργαστεί σε κάθε γωνιά του κόσμου αλλά και να διαπρέψει:

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη που γεννήθηκα στο Κάιρο της Αιγύπτου (περιοχή Μπαμπ ελ Λουκ, λίγα μέτρα από την πλατεία El Τahrir) από Έλληνες γονείς και είχα την τύχη να αποφοιτήσω από την άριστη Αχιλλοπούλειο Σχολή (που απέχει λίγα μέτρα από το χώρο του συνεδρίου, είναι το σημερινό Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο). Εκεί δεν εντρυφούσαμε μόνο στα ελληνικά γράμματα, αλλά μαθαίναμε σε βάθος και την αραβική γλώσσα, μελετώντας ταυτόχρονο ποίηση, ιστορία, αγωγή πολίτη και το ιερό κοράνι (fos ha, καθαρεύουσα), παράλληλα διδασκόμασταν τη γαλλική και την αγγλική, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους ολόκληρου του κόσμου.Προσωπικά πιστεύω ότι εκείνη την εποχή, σε κανένα μέρος της γης – εκτός της Αιγύπτου – δεν υπήρχε καλύτερο σχολείο από το δικό μας. Εκεί συναναστρεφόμασταν με ανθρώπους κάθε φυλής, εθνότητας και θρησκείας, σεβόμενοι ο καθένας όλες τις ιδιαιτερότητες του άλλου, γεγονός που μπορούσε κανείς να συναντήσει μόνο στην Αίγυπτο».

Η κυρία Σοφιανού, μίλησε και για την επιστροφή στη γεννέτειρά της και στην απόφασή της να αποκαταστήσει από κοινού με την Ε.Κ.Κ τον Κοινοτικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά από συνεννοήσεις που είχε με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή. Προσκάλεσε μάλιστα όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στο forum να επισκεφθούν το ναό την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.

Η κυρία Σοφιανού περιέγραψε τα πέντε προτερήματα που έχει μια γυναίκα όταν βρίσκεται σε μια ηγετική θέση.

Συγκεκριμένα είπε ότι το πρώτο είναι η γυναικεία συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι μια γυναίκα έχει περισσότερο ανεπτυγμένο το αίσθημα της κατανόησης, της ανεκτικότητας και της εμπάθειας για τον άλλο ασχέτως εάν αυτός είναι συνέταιρος, υπάλληλος, πελάτης ή προμηθευτής της.

Το δεύτερο προτέρημα είναι η γυναικεία κοινωνική υπευθυνότητα. Όσον αφορά αυτό το προτέρημα μιας γυναίκας, δεν νομίζω ότι πρέπει να σας πω πολλά για να πειστείτε ότι ο φυσικός ρόλος μιας γυναίκας ανά τους αιώνας, να γεννάει και να μεγαλώνει την επόμενη γενιά, αναπτύσσει την ικανότητα της να χαρίζει και να μοιράζεται τα πάντα με τους άλλους.

Την ομιλία της κ. Σοφιανού Μπελεφάντη παρακολούθησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Επικεφαλής του ΟΕΥ Καιρου κ. Παντελής Γκάσιος ο πολιτικός μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, η Διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος. Τη μετάφραση έκανε ο διακεκριμένος μεταφραστής κ. Σαμουήλ Μπισάρας. Επίσης παραβρέθηκε από το γραφείο τύπου της Πρεσβείας η κ. Μαρία Νικολαρά, ο υπάλληλος κ. Γιάννης Μελαχροινούδης και η επικεφαλής του Nasco Tours κ. Μάχη Γαβαλά.

Το WEF διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και φιλοξενεί τις κραταιές γυναίκες οι οποίες είναι ηγέτιδες και πρωτοπόρες στον τομέα τους. Στο Forum μίλησε η Υπουργός Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ, η Υπουργός Περιβάλλοντος Dr. Yasmine Fouad, η Υπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Προστασίας Nevine Kabbaj, Υπουργός Σχεδιασμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Hala El Saeed.

Τo Women Economic Forum απεύθυνε πρόσκληση στην Αικ. Σοφιανού Μπελεφάντη προκειμένου να είναι μία από τις βασικές ομιλήτριες καθώς έχει πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Είναι Σύμβουλος, Μεγάλη Αρχόντισσα των Εκκλησιών, Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και αναγνωρίζεται όχι μόνο η μεγάλη προσφορά της στη γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και το ευρύ ανθρωπιστικό της έργο.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ