ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος - Βίντεο ντοκουμέντο: Τούρκοι και μετανάστες προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη - Σκληρές «μάχες»

Έβρος - Βίντεο ντοκουμέντο: Τούρκοι και μετανάστες προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη - Σκληρές «μάχες»
ASSOCIATED PRESS

Για 10η μέρα συνεχίστηκε σήμερα η «πολιορκία» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και εύλογα ερωτήματα για το πού θα μπορούσαν να φτάσουν τα πράγματα. Η δημοσιογράφος Νεφέλη Σκαρλίδου βρίσκεται στον Έβρο και μεταδίδει για το Newsbomb.gr όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας αποτυπώνουν το πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή. Χημικά, φωτιές και εντάσεις γύρω από τον φράκτη, συνθέτουν την εικόνα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού.

Οι τουρκικές δυνάμεις, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, «έστησαν» ένα σκηνικό έντασης, κάνοντας ρίψη χημικών, ανάβοντας φωτιές και χρησιμοποιώντας αβολίδωτα πυρά, τα οποία δημιουργούν ισχυρό θόρυβο, με την ελληνική πλευρά να απαντά με ρίψεις νερού.

Δείτε στην gallery τα επεισόδια από το πρωί του Σαββάτου:

Καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις φορές παρόμοια επεισόδια, με τις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς να παραμένουν προσηλωμένες στη φύλαξη των συνόρων και να απαντούν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, μετανάστες συγκεντρώνονταν γύρω από Τούρκους αστυνομικούς, με φανερές κινήσεις και χειρονομίες συνεννόησης.

Ιδιαίτερη όμως εντύπωση έχει προκαλέσει η προσπάθεια φερόμενων προσφύγων και μεταναστών να γκρεμίσουν τον φράχτη στον Έβρο. Ένα νέο βίντεο που ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας τους δείχνει μετανάστες να επιχειρούν με σχοινί ή συρματόσκοινο να τραβήξουν μέρος του φράχτη.

Δείτε το νέο βίντεο-ντοκουμέντο:

Την ίδια ώρα σοκ έχει προκαλέσει και βίντεο που απεικονίζει Τούρκους με θωρακισμένο όχημα να προσπαθεούν να γκρεμίσουν μέρος του φράχτη. Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Δείτε το βίντεο:

Θωρακίζεται η γραμμή άμυνας από τις επιθέσεις

Από το πρωί της Κυριακής και ενώ τα επεισόδια κόπασαν, οι Έλληνες συμπληρώνουν συρματοπλέγματα όπου κρίνεται πως ο φράχτης είναι τρωτός προκειμένου να είναι έτοιμος σε περίπτωση που μετανάστες αλλά και οι ίδιοι οι Τούρκοι προσπαθήσουν να τον γκρεμίσουν.

Πάνω από 41.060 αποτροπές

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλες πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα για 10η συνεχόμενη μέρα. Ειδικότερα, για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Κυριακής 8 Μαρτίου τα στοιχεία είναι τα ακόλουθα:

  • Έχουν γίνει 293 συλλήψεις.
  • Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος σε 41.060 περιπτώσεις.

Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα

Ακόμα ένα βίντεο-ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν σοβαρό επεισόδιο. Βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου απεικονίζει έναν Τούρκο αστυνομικό να εκτοξεύει σκοπίμως χημικά με όπλο προς τις ελληνικές δυνάμεις.

Δείτε το βίντεο:

Ερντογάν: «Ελλάδα, άνοιξε τα σύνορα»

Να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη κάλεσε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, απευθυνόμενος εν συνόλω στη χώρα μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν ανέφερε: «Ε, Ελλάδα! Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν σε σένα. Γιατί ενοχλείσαι; Θα περάσουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης. E, Ελλάδα σε καλώ να ανοίξεις τις πύλες σου και να απαλλαγείς από το βάρος αυτό. Άσε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα στο ζήτημα αυτό.

«Αυτό είναι ακόμη η αρχή»

Σε μία άνευ προηγουμένου δήλωση προχώρησε και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλου, ο οποίος ενθαρρύνει ανοικτά μετανάστες να παραβιάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και απειλεί λέγοντας χαρακτηριστικά «να δείτε τι έχει να γίνει στη συνέχεια».

«Αυτό είναι ακόμη η αρχή» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και στέλνοντας μήνυμα στους μετανάστες που επιχειρούν περάσουν τα σύνορα είπε: «Ο καιρός είναι τώρα ζεστός και θα ζεστάνει κι άλλο. Έχουμε από 200 χιλιόμετρα σύνορα με την Ελλάδα πάνω στη γραμμή του Έβρου. Δυστυχώς είχαμε ξηρασία φέτος στα Βαλκάνια. Η στάθμη του νερού έχει πέσει στα 40-45 εκατοστά. Μπορείτε να περάσετε περπατώντας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να ‘κρατήσει’ τα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει. Τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ οι κινήσεις των ΜΙΤ και Τζαντάρμα – Οι ζώνες ελέγχου στα σύνορα

Έβρος: Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τον πυροβολισμό αστυνομικού στις Φέρες