ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τους ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα

«Πράσινο φως» από  το ΣτΕ για τους ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα

Υπέρ της συνέχισης των έργων κατασκευής ΧΥΤΑ στις θέσεις «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού και «Βραγόνι» Κερατέας, όπου πριν από μερικούς μήνες θύμιζε «εμπόλεμη ζώνη» με τους κατοίκους να συμπλέκονται σε καθημερινή βάση με τα ΜΑΤ, τάχθηκε με δυο αποφάσεις του το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τις υπ’ αριθμ. 4357 και 4358/2011 αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έπεσαν στο.. κενό οι αιτήσεις των Δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής με το σκεπτικό ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι ή απαράδεκτοι αλλά και αόριστοι.

Οι δύο Δήμοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του 2009 με τις οποίες παρατάθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας και στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΑ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις «Βραγόνι» και «Μαύρο Βουνό» εντάσσονται στο σχεδιασμό (Β’ φάση) διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής και έχουν εγκριθεί με το νόμο 3164/2003.

Στις προσφυγές τους οι Δήμοι υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού, στην υγεία των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, καθώς και στα αρχαία ευρήματα.

Υποστήριζαν, ακόμη ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 Ν. 3164/2003 με την οποία εγκρίθηκε η Β’ φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.