ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» η μισή Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος, Πήλιο

Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» η μισή Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος, Πήλιο
Youtube

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος και περιοχές του Πηλίου μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν το βράδυ της Κυριακής (05/04), μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο πλήττει την περιοχή.

Μετά τη Σκιάθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Πλατανιάς Πηλίουmagnesianews.gr

Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή κατά τη διάρκεια της νύχτας, διήρκησε περίπου 5 ώρες και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας έχουν μεταβεί στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απομακρύνουν πέτρες και χώματα και να ανοίξουν τους δρόμους. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, με συνεργεία του δήμου, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κανονικότητα και να επιλύσουν τα προβλήματα κυρίως στην ύδρευση και την οδοποιία.

Το φράγμα Παναγιώτικο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσιάζει υπερχείλιση με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φεύγουν προς τα ρέματα με τεράστια δύναμη και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για νέες πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πάλι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στον δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό, ενώ βράχοι και τεράστιοι όγκοι χωμάτων και λάσπης έχουν κανει αδιάβατους τους δρόμους σε πολλά σημεία.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς, Παναγιώτης Κοτσάφτης, επικοινώνησε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ολόκληρη η Σκιάθος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η συνεχής βροχόπτωση, περισσότερο από 48 ώρες, και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα της Σκιάθου, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο «Δέλτα» του περιφερειακού, ενώ στην οδό Παπαδιαμάντη το νερό ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Χείμαρροι και ρέματα στον δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών «φούσκωσαν» από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέστρεψαν δρόμους και αντιστηρήξεις, ενώ έχει χαθεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή. Ανάλογες εικόνες έχουν καταγραφεί και στην περιοχή Ξάνεμος, βορειοανατολικά του αεροδρομίου.

Η καταιγίδα που «σάρωσε» τη Σκιάθο ξεκίνησε χθες στις 9:30 και σταμάτησε περίπου στις 3:30. Όλη τη νύχτα δυνάμεις του Δήμου Σκιάθου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας έδιναν μάχη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μη χαθούν ζωές. Η ΕΜΥ κατέγραψε μέσα σε 8 ώρες ύψος βρόχινου νερού 92mm.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας και του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να ανοίξουν τους δρόμους από τις πέτρες και τους τόνους λάσπης.

Ανάλογες ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στο Νότιο Πήλιο, ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, κυρίως στις περιοχές Πλατανιάς, Μηλίνα, Λαύκος και Προμύρι. Τέλος, κατολισθήσεις έχουν γίνει στο Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου είχαν σημειωθεί ίδια φαινόμενα και πριν από λίγες ημέρες.

«Βούλιαξε» η Χαλκιδική

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή κακοκαιρία και στο «δεύτερο πόδι» της νότιας Χαλκιδικής και συγκεκριμένα, σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά της Σιθωνίας.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού από τις έντονες καταιγίδες είχαν ως συνέπεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερχειλίσουν ρέματα και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν δρόμοι στους τρεις οικισμούς, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων και να σημειωθούν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους. Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός «η κινητοποίηση του δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντικών ομάδων στην περιοχή μας ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα όταν τα δύο μεγάλα ρέματα της Σάρτης που ξεκινούν από το όρος Δραγουδέλι "φούσκωσαν" από τα νερά και λόγω των φερτών υλικών υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

Κάτοικοι δεν κινδύνεψαν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης όπου υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και υπέστη καθίζηση πεζόδρομος ενώ έσπασε ο κεντρικός αγωγός απορροής ομβρίων που διοχετεύει τα νερά στην παραλία με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και να κινδυνέψουν περιουσίες. Πέντε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, βενζινάδικου κι ενός κτηρίου με ενοικιαζόμενα δωμάτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστική για την άντληση των νερών».

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό το πρωί η ένταση της βροχής μειώθηκε και τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν. Η μείωση της βροχής έδωσε την δυνατότητα και στα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και της πυροσβεστικής με την συνδρομή των δύο Ομάδων εθελοντών(ΟΦΚΑΔ και «Δραγουντέλι») να επέμβουν σε πολλά σημεία των τριών οικισμών και να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρχικά στο δίκτυο ύδρευσης και κατόπιν διανοίξεις στο οδικό δίκτυο (Πλατανιτσίου- Τορώνης και Σάρτης- Συκιάς) και στο ύψος του κάμπινγκ «Λακάρα» όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Κατάρρευση γέφυρας στην Εύβοια

Κατάρρευση της γέφυρας που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο στον Κάραβο Αλιβερίου, προς την παραλία Ποντικού, προκάλεσε η κακοκαιρία.

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα προβλήματα σημειώνονται και στο Δήμο Ερέτριας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Άνω Βάθειας ο δρόμος σκίστηκε σε κομμάτια και η κυκλοφορία έχει διακοπεί 1,4 χλμ. πριν την Άνω Βάθεια.

Πάνω από 30 εκατοστά χιόνι στην Ευρυτανία

Την ίδια ώρα στην Ευρυτανία και τη Δυτική Φθιώτιδα το χιόνι που έπεφτε για αρκετές ώρες ξεπέρασε τα 30 εκατοστά σε ύψος.

Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους κυρίως στον ορεινό όγκο της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και στην Ευρυτανία. Τα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές ήταν σημαντικά καθώς η έντονη χιονόπτωση δεν επέτρεπε να συνεχίσουν τα μηχανήματα στη διάνοιξη των δρόμων.

Παράλληλα οι έντονες βροχοπτώσεις στην υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην Φθιώτιδα όσο και στη Βοιωτία.

Τα ρέματα φούσκωσαν και ο ποταμός Σπερχειός την Φθιώτιδα έδειξε για μια ακόμη φορά τα δόντια του. Το χτυποκάρδι για πιθανή υπερχείλιση σε διάφορα κρίσιμα σημεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Από τις 4 τα ξημερώματα όμως σταμάτησε η βροχόπτωση με συνέπεια η στάθμη των νερών να πέφτει συνέχεια και η απειλή μα απομακρυνθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 73 νεκροί στην Ελλάδα - 62 νέα κρούσματα - 1.735 στο σύνολο