ΓΥΝΑΙΚΑ

Κορονοϊός - Συγκλονίζει έγκυος που νοσεί: «Παλεύω για μένα και το μωρό μου, μείνετε σπίτι» (vid)

Κορονοϊός - Συγκλονίζει έγκυος που νοσεί: «Παλεύω για μένα και το μωρό μου, μείνετε σπίτι» (vid)

Ζήτησε από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Δραματική έκκληση σε όλο τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, απηύθυνε μια έγκυος από την Βρετανία.

Η 39χρονη Karen Mannering, διανύει την 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης και χρειάστηκε να νοσηλευτεί καθώς προσβλήθηκε από τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει η ίδια στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Υou Τube στις 26 Μαρτίου, διαγνώστηκε με τον ιό και μετά από λίγο εμφάνισε πνευμονία.

Είναι καταπονημένη και με δυσκολία μπορεί να μιλήσει, ωστόσο η Karen Mannering στέλνει το δικό της μήνυμα σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να καταλάβει πόσο αναγκαίο είναι να τηρήσει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθούν.

«Είμαι 39 χρονών και διανύω την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. Ενημερώθηκα ότι έχω προβληθεί από τον κορονοϊό. Είμαι άρρωστη εδώ και δύο εβδομάδες και νοσηλεύομαι με πνευμονία και στους δύο πνεύμονες. Παλεύω για μένα και το μωρό μου. Δεν αξίζει να βγαίνετε έξω», λέει η έγκυος χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της και συνεχίζει:

«Έχω τρία παιδιά και ένα σύζυγο που δεν μπορώ να δω. Αν βγείτε με έναν φίλο σας ή πάτε μια βόλτα γιατί ο καιρός είναι καλός, να ξέρετε ότι ίσως φέρετε τον ιό στο σπίτι σας και ενδεχομένως να σκοτώσετε κάποιον που μπορεί να είναι μέλος της οικογένειάς σας. Μη βγαίνετε έξω. Δεν αξίζει».

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη COVID-19 έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της κύησης;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την παρούσα φάση της πανδημίας από COVID-19, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για ενδομήτρια ή διαπλακουντιακή μετάδοση του SARS-CoV-2 στο έμβρυο από την πάσχουσα μητέρα, κατ’ αναλογία των ευρημάτων μελετών σε έγκυες με λοίμωξη από τους δύο άλλους γνωστούς κορωνοϊούς SARS-CoV και MERS-CoV.

Επιπλοκές όπως αποβολή και γέννηση θνησιγενούς εμβρύου, έχουν καταγραφεί σε περιπτώσεις λοίμωξης εγκύων από SARS-CoV και MERS-CoV. Απαιτείται ανάλυση δεδομένων περισσότερων περιπτώσεων για να διαπιστωθούν και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της λοίμωξης των εγκύων στα έμβρυα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Μπορούν έγκυες γυναίκες με COVID-19 να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο έμβρυο;

Ο όρος της κάθετης μετάδοσης περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις μετάδοσης μιας λοίμωξης από τη μητέρα στο έμβρυο ή το νεογνό, πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Διαπλακουντιακή μετάδοση συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια της κύησης, η ιαιμία της μητέρας οδηγεί σε μετάδοση του παθογόνου μικροοργανισμού στο έμβρυο διαμέσου του πλακούντα (π.χ ιός Zika). Περιγεννητική μετάδοση μπορεί να συμβεί από την έκθεση του νεογνού σε σωματικά υγρά της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού (π.χ απλός έρπητας HSV), μέσω του μητρικού γάλακτος (π.χ HIV) ή άλλων σωματικών υγρών της μητέρας όπως των κολπικών εκκρίσεων και τη μετάδοση group B Streptococcus και των αναπνευστικών εκκρίσεων και τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Στην περιορισμένη διαθέσιμη βιβλιογραφία δεν έχει διαπιστωθεί νεογνό μητέρας με COVID-19 λοίμωξη που να είναι θετικό για τον ιό SARS-CoV-2, εκτός από δύο περιπτώσεις που καταγράφηκαν στα πρώτα στάδια της επιδημίας. Στο ένα νεογνό η διάγνωση έγινε τη 17η ημέρα ζωής και είχε έρθει σε στενή επαφή με δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 (μητέρα και παραμάνα) και στο δεύτερο την 36η ώρα ζωής. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε ένδειξη ενδομήτριας μετάδοσης και θεωρείται ως πιθανότερη εκδοχή, η μόλυνση μετά τη γέννηση. Επίσης, ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί σε δείγματα αμνιακού υγρού πασχόντων μητέρων.

Παρά τις περιορισμένες βιβλιογραφικές αναφορές, κάθετη μετάδοση δεν έχει διαπιστωθεί και σε νεογνά μητέρων με λοίμωξη από SARS-CoV και MERS-CoV.

Πηγή: Mothersblog.gr