ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα την Τετάρτη στον κοινωνικό διάλογο

Πρεμιέρα την Τετάρτη στον κοινωνικό διάλογο

Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών φορέων, στα πλαίσια του διαλόγου για τα εργασιακά.

Το πρωί της Τετάρτης (11.30 π.μ.) οι κοινωνικοί φορείς θα συναντηθούν στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τα περιθώρια μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι «κόκκινη γραμμή» είναι οι όροι της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (δώρα, αυξήσεις, ωριμάνσεις), ενώ είναι ανοιχτή να συζητήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Ωστόσο, η τρόικα έχει ζητήσει να επανεξεταστεί το ύψος των μισθών και των επιδομάτων, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους δανειστές, τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις συνιστούν αυξήσεις ετησίως, ανεξαρτήτως της παραγωγικότητας και των άλλων συνθηκών, που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα.

Κοινός τόπος το μη μισθολογικό κόστος

Πάντως, συνδικάτα και εργοδοτικοί φορείς συγκλίνουν ότι θα πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, που ξεπερνά στην Ελλάδα το 45% του μισθού.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης έχει προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εισφορών το καλοκαίρι.

Οι απώλειες των Ταμείων

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει πάντως καμία δικλείδα στην κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων, που εκτιμώνται από τους συνδικαλιστές ότι θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Πέραν της ύφεσης, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, οι απώλειες των Ταμείων από τη μείωση των αξιών του Δημοσίου έχουν διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ το 2011, χωρίς μάλιστα να υπολογιστεί η «μαύρη τρύπα», που θα προκαλέσει το «κούρεμα» των ομολόγων.

ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ εισηγούνται να καθιερωθεί μια ειδική εισφορά στο 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σε περίπτωση που ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων αποβεί άκαρπος, τότε η κυβέρνηση φαίνεται ότι προκρίνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα ανασταλούν για μια τριετία οι μισθολογικές αυξήσεις , των ωριμάνσεων αλλά και της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού.

Επίσης, εξετάζεται τριετής αναστολή στη χορήγηση του δώρου και χορήγηση δώρου ίσου με αυτού που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.