ΕΛΛΑΔΑ

Νομιμοποιούν τους καταπατητές δημόσιας γης!

Νομιμοποιούν τους καταπατητές δημόσιας γης!

Η πρόταση ανήκει στην ίδια την τρόικα. Διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τα στελέχη της το περασμένο καλοκαίρι. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μόλις τώρα ωρίμασε και ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί.

Ο λόγος αφορά στην απόφαση του ελληνικού δημοσίου να πωλήσει στους καταπατητές τους όλες τις δημόσιες εκτάσεις που έχουν …καταπατήσει.

Η σκέψη είναι απλοϊκή και παραπέμπει στο «αυγό του Κολόμβου». Υποστηρίζεται δηλαδή πως «από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να πάρει ποτέ ξανά πίσω αυτές τις εκτάσεις, τουλάχιστον ας πάρει τα λεφτά που δικαιούται».

Πόσα υπολογίζεται ότι θα είναι αυτά; Περί το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς. Σε περιόδους όπως αυτή, που λείπει ακόμα και το …ευρώ, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ανακουφιστική για τα δημόσια ταμεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη, ακόμα και στις λεπτομέρειες της. Δηλαδή, υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετικό τρόπο πληρωμής των οικονομικά και κοινωνικά «ευαίσθητων» καταπατητών, εκπτωτικά πακέτα, ακόμα και ευκολίες πληρωμής για όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν τις καταπατήσεις τους, αλλά σε αυτή τη φάση δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια.

Λέγεται μάλιστα ότι όλες οι παραπάνω προβλέψεις υπάρχουν στο κείμενο του Μνημονίου 2, το οποίο θα πάρει το δρόμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία για το PSI+.

Κι εννοείται ότι αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους άμεσα εμπλεκόμενους, καθώς φαίνεται να τους παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να νομιμοποιήσουν περιουσίες που είχαν φτιάξει εδώ και 10ετίες, αλλά ήταν κι εξακολουθούν να παραμένουν «στον αέρα».

Μένει να αποδειχθεί αν όλα τα παραπάνω, θα πάρουν γρήγορα το δρόμο του πρακτέου…