ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κενό ασφαλείας στο 13033 - Τι πρέπει να προσέχουμε

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κενό ασφαλείας στο 13033 - Τι πρέπει να προσέχουμε

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Για κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω του 13033, λόγω κενού ασφαλείας, προειδοποιεί η εταιρία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας TwelveSec.

«Ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε άλλες εξίσου παράνομες πράξεις, καθώς είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 και τα οποία ενδεικτικά μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς "κρατικές" οδηγίες», σημειώνει στην έκθεσή της.

Η απάτη αφορά στα απαντητικά μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες και στα οποία οι επιτήδειοι μπορεί να παραστήσουν φορείς της Πολιτείας ζητώντας προσωπικά στοιχεία και προσωπικά δεδομένα από τους πολίτες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τέτοιες απάτες δεν είναι δυνατόν να συμβούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες που διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων.

Στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισημαίνουν πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες.

«Ουδείς πρέπει να απαντά σε αυτά τα μηνύματα δίνοντας τα προσωπικά του στοιχεία. Το 13033 απαντά μόνο προς επιβεβαίωση μετακίνησης».

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σημειώνουν πως οι εφαρμογές για μαζική αποστολή SMS είναι πιο «ευάλωτες» σε κακόβουλες ενέργειες, ωστόσο πρακτικά είναι δύσκολη η εξαπάτηση μέσω μηνυμάτων καθώς οι χρήστες που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να εντοπιστούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

To «μάζεμα» των vouchers και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις