ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη γιορτή σήμερα: Σε ποιους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά

Μεγάλη γιορτή σήμερα: Σε ποιους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά

Σπουδαία μέρα σήμερα για την Ορθοδοξία.

Σήμερα, Κυριακή 26 Απριλίου 2020, εορτάζεται από την Εκκλησία μας η Κυριακή του Θωμά. Ο Θωμάς λοιπόν και η Θωμαΐς γιορτάζουν σήμερα και θα πρέπει να τους ευχηθείτε.

Την τιμητική τους έχουν επίσης οι Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα ενώ, σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

  • Ανατολή ήλιου: 06:33
  • Δύση ήλιου: 20:11
  • Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 38 λεπτά

Η Κυριακή του Θωμά

Τη μνήμη του Αγίου και Αποστόλου Θωμά τιμά η Εκκλησία μας.

Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον όπου ήταν συνηγμένοι.

Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του.

Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του. Την ομολογία του Θωμά οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν σωτήριο. Και πραγματικά οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που την απευθύνουν στον Χριστό εκζητώντας ταπεινά το έλεός Του.

Το γεγονός ότι ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους Μαθητές Του, φαίνεται ότι ήταν οικονομία Θεού, για να γίνη πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθή κάθε είδους αμφιβολία.

Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος.