ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ξεκινούν θεραπείες με πλάσμα σε νοσοκομεία της Ελλάδας - Ποιοι διάσημοι έγιναν εθελοντές

Κορονοϊός: Ξεκινούν θεραπείες με πλάσμα σε νοσοκομεία της Ελλάδας - Ποιοι διάσημοι έγιναν εθελοντές

Ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος μίλησε για τη θεραπεία και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στον ΣΚΑΪ. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ελλάδα μία πειραματική διαδικασία που στόχο έχει τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό. Πρόκειται για την χορήγηση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί, σε ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό. Ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, μίλησε για τη διαδικασία στην εκπομπή «Μαζί σου» στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, έντεκα άτομα έχουν δώσει αίμα «για να δούμε αν έχουν αντισώματα, ώστε στη συνέχεια να δώσουν πλάσμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται».

Σε πρώτο στάδιο υποψήφιοι δότες δίνουν αίμα. Μέρος του δείγματος, στέλνεται στις ΗΠΑ, όπου η ομάδα του κ. Παυλάκη στο ινστιτούτο NCI το εξετάζει, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα αντισώματα είναι εξουδετερωτικά, που είναι και το επιθυμητό.

Ο κ. Τέρπος εξήγησε επίσης πως ένας δότης μπορεί να σώσει έναν ασθενή. Ειδικότερα, από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο θα χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σ.σ. των 200 ml) ανά δύο ημέρες.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα χορηγηθεί πλάσμα σε περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό, πέραν των 60 που συμμετέχουν στη μελέτη.

Πώς λαμβάνεται το πλάσμα

Όσον αφορά στην πλασμαφαίρεση, η διαδικασία είναι η εξής: ο δότης υποβάλλεται σε αιμοληψία, που διαρκεί περίπου 40 με 50 λεπτά. Το πλάσμα αφαιρείται σε ένα ειδικό μηχάνημα και το αίμα επιστρέφει στον δότη.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες, μπορούν να μεταβούν στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Άγιος Σάββας», «Αττικόν», «Ευαγγελισμός» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Μπόμπα και Τανιμανίδης έγιναν εθελοντές

Ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα συγκαταλέγονται στα 11 άτομα που έχουν ήδη δώσει αίμα ώστε να κριθεί αν έχουν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα, προκειμένου να γίνουν δότες.

Όπως αποκάλυψε το ζευγάρι η διαδικασία ελέγχου καταλληλότητας των εθελοντών ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων - Αναλυτικοί πίνακες