ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα - Με μάσκες και μεζούρες οι διαδηλωτές

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα - Με μάσκες και μεζούρες οι διαδηλωτές

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις:  Ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα η συμβολική συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τηρήθηκαν υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης

Μέχρι και μεζούρα επιστράτευσε το ΠΑΜΕ προκειμένου να πείσει ότι εφαρμόζει τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην συγκέντρωση που πραγματοποιεί στην πλατεία Συντάγματος παρά τις εκκλήσεις περί του αντιθέτου από την κυβέρνηση.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ φρόντισαν από νωρίς βάλουν στο έδαφος σημάδια για να ξέρουν οι διαδηλωτές που θα σταθούν, ώστε να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους!

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και γάντια. «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», το σύνθημα της συγκέντρωσης.

Δείτε εικόνες από τη διαφορετική αυτή συγκέντρωση, στη gallery που ακολουθεί:

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ο χώρος μπροστά από τη Βουλή είχε γεμίσει με διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που κάθονταν σε συγκεκριμένα σημάδια τα οποία νωρίτερα είχαν τοποθετήσει στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Δείτε και πανοραμικό πλάνο από drone στο βίντεο που ακολουθεί:

Στη συγκέντρωση που άνοιξε με το τραγούδι Bella Ciao από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

Ο Π. Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».

Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».

Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».

Και κατέληξε ο κ. Σιώρας: «Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό μας δίδαξαν και χιλιάδες νεκροί της Πρωτομαγιάς, αυτό μας δίδαξαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα. Αυτό μας δίδαξαν οι νεκροί υγειονομικοί της πανδημίας.

Τα μέτρα της Αστυνομίας

Στη «μάχη της μαργαρίτας» όπως ονομάζεται, για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε ρίξει 3.000 αστυνομικούς.

Το σχέδιο προέβλεπε 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής. Ηχογραφημένα μηνύματα θα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα των περιπολικών ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ξανά χρήση drones.

Για μία ακόμα φορά οι έλεγχοι είναι εντατικοί στις Εθνικές Οδούς, στην Αττική Οδό και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι λεωφόροι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου και Πεντέλης. Στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι αυτή τη φορά και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και έχουν τεθεί κλοιό Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε για μία σέλφι - Τραγωδία στην προσπάθεια να γιορτάσει την λήξη της καραντίνας