ΕΛΛΑΔΑ

«Το λουλούδι του Δαρβίνου»: Πόσο κοστίζει το... περιβόητο φυτό;

«Το λουλούδι του Δαρβίνου»: Πόσο κοστίζει το... περιβόητο φυτό;

Αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν το «λουλούδι του Δαρβίνου», προκειμένου να βγάλουν μεγάλο κέρδος - Γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι ισχύει τελικά για την τιμή του; 

Το φυτό πρίμουλα η αλλιώς και «δρακάκι», βρίσκεται συνήθως στην περιοχή του Γράμμου, όπου κάθε χρόνο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τρέχουν να το μαζέψουν, ενώ αρκετά συχνό είναι και το φαινόμενο, Αλβανοί να περνούν τα σύνορα για να ξεριζώσουν το πανάκριβο φυτό.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η πρίμουλα, το είδος Primula Veris, ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των primulaceae, πωλείται περίπου 50.000 ευρώ το κιλό αποξηραμένο. Τα άρθρα με την εξωφρενική αυτή τιμή πώλησης κάνουν την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο από τις αρχές του 2017.

Αναφέρεται δηλαδή ότι το «λουλούδι του Δαρβίνου» εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.

Το φυτό πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στις αρχές της άνοιξης. Έχει πολλά είδη που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς. Είναι μια πολυετής πόα, με χνουδωτά, στενόμακρα φύλλα, μυρωδάτα βαθυκίτρινα λουλούδια, πλαγιαστά προς τη μία πλευρά, που μοιάζουν με καμπανούλες. Τη συναντάμε σε περισσότερα από 400 είδη στην εύκρατη ζώνη, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Η πρίμουλα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους και προλήψεις. Πολλοί τη θεωρούν φυτό της νιότης και της τύχης, όμως, χρησιμοποιείται και σε έθιμα του θανάτου. Τη συναντούμε σε πολλούς θρύλους με ξωτικά, μάγισσες και νεράιδες. Έχει αναφερθεί από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και έχει παίξει σημαντικό ρόλο, μαζί με άλλα τελετουργικά φυτά, στη Μυθολογία των Κελτών και των Δρυίδων, σαν συστατικό, για την παρασκευή μαγικών φίλτρων. Κατά το Μεσαίωνα, η πρίμουλα ήταν γνωστή σαν βότανο του Αγίου Πέτρου και ήταν περιζήτητο από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.

Ποια είναι η αλήθεια για την τιμή του;

Στην πραγματικότητα η τιμή των αποξηραμένων τμημάτων του φυτού (κυρίως των ανθέων του) μπορεί να φτάσει τα 100 ως 400 ευρώ το κιλό (τιμή λιανικής). Για ένα κιλό αποξηραμένου φυτού απαιτούνται τουλάχιστον 5 κιλά νωπών ανθέων.

Το πρόβλημα της παράνομης συλλογής έχει γίνει γνωστό ακόμη και σε ξένα μέσα ενημέρωσης στα οποία όμως διαβάζουμε και τα εξής σχετικά με την τιμή τους:

Dried cowslip flowers and roots currently sell for over 20 euros ($24) per 120 grammes on eBay, while a batch of 25 plants goes for 34 euros on Amazon.

“Τα αποξηραμένα λουλούδια και οι ρίζες πωλούνται επί του παρόντος για πάνω από 20 ευρώ ($ 24) τα 120 γραμμάρια στο eBay, ενώ μια παρτίδα 25 φυτών κοστίζει 34 ευρώ στο Amazon”

“They claim that they sell this plant for 10 to 20 euros per kilo to bulk traders in Albania who then export to Germany and the United States.” Rumour of princely prices, casually reprinted in the media, further exacerbate the problem, says Rigas Tsiakiris, a forestry expert and advisor to Greece’s agriculture ministry.

“Ισχυρίζονται ότι πωλούν αυτό το φυτό για 10 έως 20 ευρώ ανά κιλό σε χονδρέμπορους στην Αλβανία, οι οποίοι στη συνέχεια το εξάγουν στη Γερμανία και τις ΗΠΑ”. Φήμες για αστρονομικές τιμές, που περιστασιακά αναδημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα, δήλωσε ο Ρήγας Τσιακίρης, ειδικός στον τομέα της δασοκομίας και σύμβουλος του υπουργείου Γεωργίας της Ελλάδας.”

O κ.Τσακίρης είχε καταγγείλει το 2018, ότι το πρόβλημα ενέτεινε η δήλωση κάποιου στελέχους της αυτοδιοίκησης με την ανακριβή δηλωσή του (γι αυτό και τα δημοσιεύματα εντοπίζονται αρχές του 2017 όπως προείπαμε).

Ρωτήσαμε καλλιεργητές βοτάνων αλλά και εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης μας επιβεβαίωσαν ότι δεν πωλείται πάνω από 100-200 ευρώ το κιλό. Επίσης με μια απλή αναζήτηση σε διαδικτυακά καταστήματα βλέπουμε ότι η πριμούλα πωλείται ακόμη χαμηλότερα, σε τιμές των 55 ευρώ το κιλό. 54 ευρώ το κιλό (2,7ευρώ τα 50γρ), 66 ευρώ το κιλό (3,3ευρώ τα 50γρ) κι ακόμη φτηνότερα από γνωστό ασιατικό διαδικτυακό κατάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ellikahoaxes.gr εν κατακλείδι, η εξωφρενική τιμή του βοτάνου που αναφέρουν τα άρθρα είναι αναληθής και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κρυφές εστίες» του ιού «κυνηγά» ο ΕΟΔΥ - Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα των Κινητών Ομάδων