ΕΛΛΑΔΑ

Ο κορονοϊός... προτιμά τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις - Ο καθηγητής Μαγιορκίνης προειδοποιεί

Ο κορονοϊός... προτιμά τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις - Ο καθηγητής Μαγιορκίνης προειδοποιεί
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ΕιδήσειςΤα υπαίθρια πάρτι με ποτά και οι συγκεντρώσεις πάνω από 10 άτομα είναι απίστευτα επικίνδυνα προειδοποιεί ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Γεγονότα υπερμετάδοσης του κορονοϊού είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα!

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι, αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ μπαρ, για την διασπορά του κορονοϊού με take away ποτά και σνακ που έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία βράδια σε Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. Και όπως εξηγούν οι ειδικοί μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραία.

Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.

«Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπερμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό “αρέσουν” οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».

Ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός έξω από καφέ – μπαρ με το πρόσχημα της take away διάθεσης ποτών, απλά απαγορεύονται», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας ότι ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους προς τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων.

Πρόσθεσε ότι οι συστάσεις για αποφυγή του συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά και επιδημιολογικά δεδομένα με πραγματικούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού και της νόσου σημειώνοντας πως «είναι κρίμα, πάλι, κάποιοι λίγοι να παίζουν με την προσπάθεια των πολλών».

Και κατέληξε: «Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, και αν κάποιοι αδιαφορούν και για τον ιό και για τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Όλοι περιμένουν τη βαλλιστική εξέταση - Οι δύο εκδοχές με το όπλο