ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Έρευνα Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Επιφυλακτικοί οι Έλληνες στον εισερχόμενο τουρισμό

Κορονοϊός - Έρευνα Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Επιφυλακτικοί οι Έλληνες στον εισερχόμενο τουρισμό

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται δύο στους τρεις Έλληνες απέναντι στον εισερχόμενο τουρισμό – Αυστηρούς κανόνες υγιεινής στα ξενοδοχεία ζητά η συντριπτική πλειοψηφία

Επιφυλακτικοί απέναντι στον εισερχόμενο τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων εμφανίζονται οι μισοί Έλληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα του εργαστηρίου Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 49,4% των ερωτηθέντων διαφωνεί με το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και προτιμά να γίνονται δεκτοί τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 (31,9%), να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας (93,7) και να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για την Covid-19 (74,2%).

Πρόκειται για το τρίτο μέρος της πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία αποτελείται από τη Ροδούλα Τσιότσου, καθηγήτρια και διευθύντρια του MARLAB, τη Νικολέττα Θεοφανία Σιαμάγκα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ και τον Αχιλλέα Μπούκη, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Sussex, αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 με 28 Απριλίου, ενώ το δείγμα αποτελείται από 1073 άτομα.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, στην παρούσα έρευνα εξετάζεται, μεταξύ άλλων, πώς θα μπορούσε η Ελλάδα, μετά τη διεθνή προβολή που έλαβε λόγω της διαχείρισης της πανδημίας της Covid-19, να εκμεταλλευτεί τη θετική της εικόνα και να διατηρήσει κάποιες από τις τουριστικές εισροές, χωρίς, όμως, να διακινδυνεύει μια εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα

Αυστηρούς κανόνες στα ξενοδοχεία - Μάσκα στα ΜΜΜ

Σχετικά με την εσωτερική διαχείριση θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (96,6%) πιστεύει ότι πλέον τα ξενοδοχεία θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ενώ το 74,8% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία).

Αναφορικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (49,4%) διαφωνεί απόλυτα ή σε μεγάλο βαθμό με την προοπτική να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους τουρίστες , ενώ το 36,2% διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν ήταν σίγουρο. Αντίθετα μόνο μόνο το 14,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε κάποιο βαθμό με την προοπτική αυτή.

Ο ερωτηθέντες εμφανίζονται πιο δεκτικοί στην άφιξη τουριστών από χώρες με λίγα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, με το 31,9% αυτών να συμφωνεί με αυτήν την πολιτική και το 30,7% να διαφωνεί σε κάποιο βαθμό, ενώ το 37,4% δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι συμμετέχοντες με συντριπτικό ποσοστό (93,7%) συμφώνησαν στην επιβολή αυστηρών ελέγχων στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας για τον έλεγχο της Covid-19.

Ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι το μεγάλο ποσοστό (74,2%) που συμφωνεί με την άποψη ότι οι ξένοι τουρίστες που θα εισέρχονται στην χώρα θα πρέπει να φέρουν ειδικό πιστοποιητικό σχετικό με την Covid-19.

Ένα ακόμη στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων πιστεύει ότι λόγω του μειωμένου τουρισμού στη χώρα η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι καλύτερη από την περσινή (29,3%), ενώ η πλειοψηφία αυτών (53,9%) δεν είναι σίγουροι.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν, για το κατά πόσο συμφωνούν με την αναστολή των καλοκαιρινών αδειών των εργαζόμενων. Το 49% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναστείλουν τις καλοκαιρινές άδειες των εργαζόμενων για να επαναλειτουργήσει η οικονομία, με μόλις το 18,5% να υποστηρίζει την άποψη αυτή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 148 θάνατοι στην Ελλάδα - 15 νέα κρούσματα - 2.678 στο σύνολο