ΕΛΛΑΔΑ

Restart στην αγορά: Ουρές, αντισηπτικά και μάσκες - «Μουδιασμένοι» οι καταναλωτές (pics)

Restart στην αγορά: Ουρές, αντισηπτικά και μάσκες - «Μουδιασμένοι» οι καταναλωτές (pics)

Άρση μέτρων - Όλες οι ειδήσεις: Με τα νέα δεδομένα ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα Δευτέρα (11/05) καταστηματάρχες και καταναλωτές, ύστερα από την επαναλειτουργία λιανεμπορικών κι άλλων επιχειρήσεων - Δείτε τι κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr στο κέντρο της Αθήνας

Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, με τους επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό, διστακτικά, να αναζητούν τα... βήματά τους στη νέα κανονικότητα.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην οδό Ερμού και κατέγραψε τι συνέβη στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας.

Ο κόσμος κυκλοφορούσε με μάσκες, ενώ σε όλα τα καταστήματα υπήρχαν αντισηπτικά. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί ατμοκαθαριστές και αποστειρωτές για την αποτελεσματικότερη απολύμανση του εξοπλισμού και των προϊόντων τους.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Τήρηση των κανόνων ασφαλείας και καλό κλίμα

Τήρηση των κανόνων ασφαλείας, καλό κλίμα και ενθουσιασμό για το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, σε καταστήματα της Ερμού.

Σε ανάρτησή του ο υπουργός αναφέρει: «Επισκεφθήκαμε καταστήματα στην Ερμού, την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, όπου υπήρχε πλήθος κόσμου, τήρηση των κανόνων ασφαλείας, καλό κλίμα και ενθουσιασμός για το άνοιγμα των καταστημάτων. Πάμε γερά μπροστά».

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η λειτουργία την αγοράς σήμερα ήταν άψογη» αν και προσθέτει ότι η καταναλωτική κίνηση, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν αρνητικό πρόσημο ενώ υπογραμμίζει: «διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το υπόλοιπο της εβδομάδας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με μεγάλο ενθουσιασμό οι εμπορικές επιχειρήσεις υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, φροντίζοντας πάνω από όλα για την υγεία καταναλωτών και εργαζομένων. Η άψογη λειτουργία της αγοράς σήμερα, ανέδειξε την μεγάλη ωριμότητα της Ελληνικής κοινωνίας και της αποτελεσματικής συνεργασίας όλων μας, η οποία το κρίσιμο διάστημα μας έκανε να ξεπεράσουμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση.

Η καταναλωτική κίνηση, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν σίγουρα αρνητικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη διστακτικότητα του κοινού. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αλλά θεωρούμε σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, έχει ανάγκη από την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης, αφ' ενός για την μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και αφ' ετέρου για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Φοροελαφρύνσεις, ενοίκια και χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτελούν τους τρεις κύριους άξονες που θα βοηθήσουν την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και την διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη».

Θεσσαλονίκη: Σε δύο ταχύτητες η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα

Η προσφορά εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50% για τα περισσότερα είδη, στο πλαίσιο και της ισχύος της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου που θα διαρκέσει μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 15 Μαίου 2020 είναι ο κοινός παρονομαστής, στην εικόνα της αγοράς, για όλους τους καταστηματάρχες, μικρούς, μικρομεσαίους αλλά και των πολυεθνικών αλυσίδων. Απαραίτητο αξεσουάρ για το καταναλωτικό κοινό, αλλά και τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, τα γάντια,οι μάσκες και τα αντισηπτικά.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που είδα σήμερα στην αγορά είναι από τη μία πλευρά τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες να "βαράνε μύγες" και από την άλλη, είδα ουρές να σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων». Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι «ακόμη και οι ουρές που σχημάτισαν οι καταναλωτές έξω από τα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταφραστούν σε υψηλούς τζίρους στα ταμεία» και πρόσθεσε πως «οι πολίτες βγήκαν μεν στα μαγαζιά, αλλά ούτε αγοραστική δύναμη υπάρχει, ούτε όμως και διάθεση και ψυχολογία για αγορές».

Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες σήκωσαν σήμερα ρολά «αποκλειστικά και μόνο βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις» κι εκτίμησε ότι χωρίς ρευστότητα και άλλα ευνοϊκά μέτρα (φορολογικά και ασφαλιστικά) «οι καταστηματάρχες θα κρατήσουν ως οφείλουν το προσωπικό τους για τις ημέρες που υποχρεούνται, βάσει του νόμου, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια το 50% εξ αυτών θα απομακρυνθεί. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη έναντι και των μνημονιακών χρόνων που έζησε η χώρα». Όπως σημείωσε ο ίδιος στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 8.600 καταστήματα.

«Η κατάσταση είναι άθλια και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΕΘ «εκφράζει» επαγγέλματα που είτε δεν έκλεισαν καθόλου, είτε δεν ξεκίνησαν ακόμη τη λειτουργία τους, είτε άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, όπως τόνισε, «όσα επαγγέλματα μπήκαν στο στίβο μάχης με την άρση των περιοριστικών μέτρων όπως ήταν αναμενόμενο δεν πάνε καλά».

Αναφερόμενος στον κλάδο εστίασης και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, ο κ. Ζορπίδης επισήμανε ότι «το νούμερο ένα ζητούμενο για την αποφυγή της καταστροφής, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας».

Κανόνες

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

  • Έως 20τμ: 4 άτομα
  • Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
  • Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Ώρες λειτουργίας

  • Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10π.μ. εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
  • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
  • Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

  • Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
  • Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
  • Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις σχολές οδηγών

Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:

  • Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
  • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κανένας θάνατος στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες - 10 νέα κρούσματα