ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Τοπαλούδη: Παραμένει η εισαγγελέας - Συνεχίζεται η δίκη

Δολοφονία Τοπαλούδη: Παραμένει η εισαγγελέας - Συνεχίζεται η δίκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δίκη Τοπαλούδη: Εντολή να παραμείνει στην Έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, έλαβε από τον προϊστάμενό της η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα, όπως δήλωσε η ίδια κατά την επανάληψη της διαδικασίας. 

Το δικαστήριο επανήλθε στην Έδρα μετά την ολιγόλεπτη διακοπή λόγω έντασης που προκλήθηκε από την παρέμβαση συμβούλου του ΔΣΑ, με την πρόεδρο να ζητά από τους δικηγόρους να παραμείνουν με τις τοποθετήσεις τους μόνο στα ζητήματα της δίκης.

Η εισαγγελέας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεση της να δηλώσει αποχή, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έλαβε αρνητική απάντηση. Η εισαγγελέας είπε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της

Ένταση στην αίθουσα

Οι τόνοι ανέβηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (14/05), στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο που δικάζει την υπόθεση Τοπαλούδη, κατά την άφιξη εντός του δικαστηρίου, του σύμβουλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργου Κλεφτοδήμου.

Ο κ. Κλεφτοδήμος ζήτησε από την Έδρα τον λόγο -σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προέδρου της ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρη Βερβεσού που ζητά πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως του Δικαστηρίου- για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση της για το ρόλο των δικηγόρων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους».

Η πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος».

Ο κ. Κλεφτοδήμος της απάντησε «εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως».

Η εισαγγελέας ζήτησε αμέσως τον λόγο αναφέροντας πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής.

Στο ακροατήριο σημειώθηκε ένταση με κάποιους από τους παρευρισκόμενους, όπως ο κ. Τοπλαούδης, να διαμαρτύρονται φωναχτά για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου στην αίθουσα.

Η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν και έδωσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας.

Η είσοδος του συμβούλου στην αίθουσα έγινε την στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.

Oι δικηγόροι κατηγορούν για προσβλητική συμπεριφορά την εισαγγελέα

Η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε δήλωση- καταγγελία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπόθεσης ωστόσο επισημαίνει ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων προσβάλλοντας «στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.».

Οι δικηγόροι καλούν την «Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη» αλλά και την ίδια την Εισαγγελέα «να ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του».

Η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι :

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας»,

«Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι .... Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους»,

«Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ' υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία.

Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου.

Αθήνα, 14 Μαϊου 2020

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας

των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος»

Συγκίνησε η εισαγγελέας

Ένα δημόσιο «ευχαριστώ» εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, για τα λουλούδια που της πρόσφεραν στο όνομα της κόρης τους.

Η εισαγγελέας, Αριστοτέλεια Δόγκα, έβαλε τα κόκκινα τριαντάφυλλα που της έδωσε ο πατέρας της Ελένης σε ένα βάζο με νερό και τα τοποθέτησε στο γραφείο της.

«Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ», έγραψε στην ανάρτησή της στο Facebook, δείχνοντας τη στήριξή της στη μητέρα της Ελένης, η οποία όλον αυτόν το καιρό έχει κάνει όλη την Ελλάδα να νιώσει τον πόνο που νιώθει και η ίδια, από το χαμό του παιδιού της πριν από ενάμιση χρόνο.

Δείτε την ανάρτηση στη gallery που ακολουθεί:

«Έκλαιγα με λυγμούς όσο αγόρευε η εισαγγελέας»

Ο Γιάννης Τοπαλούδης μίλησε το πρωί της Πέμπτης (14/05) για τη συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση Τοπαλούδη, για το πώς ένιωσε ακούγοντάς την αλλά και για τα λουλούδια που της πρόσφερε.

«Την περισσότερη ώρα της αγόρευσής της, απρόθυμα βέβαια, έκλαιγα με λυγμούς γιατί εκτός από το νομικό περιεχόμενο είχε και το ανθρώπινο», είπε ο κ. Τοπαλούδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τέτοιους εισαγγελείς και δικαστές θέλουμε εμείς ως κοινωνία», είπε ο πατέρας της Ελένης και εξήγησε ότι η ιδέα να της προσφέρουν λουλούδια ήταν της συζύγου του.

Στην ερώτηση αν ένιωσαν δικαιωμένοι από την αγόρευση της Εισαγγελέως, ο κ. Τοπαλούδης απάντησε:

«Στιγμιαία δικαίωση και ίσως συμπαράσταση ψυχική», απάντησε και εξήγησε ότι μπορεί να βρίσκεται στην τελική ευθεία η δικαστική διαδικασία, αλλά εκείνοι έχουν να βαδίσουν «έναν βασανιστικό ψυχολογικό μαραθώνιο πόνου μέχρι να πεθάνουμε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τοπαλούδης, πρόσθεσε: «δυστυχώς τα άτομα μην τα χαρακτηρίσω διαφορετικά δεν θα πληρώσουν για τον πόνο που προσέφεραν τόσο απλόχερα στην οικογένειά μου».

Περιμένει να τους επιβληθούν οι ανώτερες ποινές που υπάρχουν στον ποινικό κώδικα, επεσήμανε, ωστόσο πρόσθεσε, δεν υπάρχει ποινή που πρέπει για τέτοια στυγερά, ειδεχθή εγκλήματα.

«Την Ελένη μας, την βασάνισαν την βίασαν και την δολοφόνησαν έτσι που την δολοφόνησαν», τόνισε και σημείωσε ότι για τέτοια εγκλήματα τα ισόβια, πρέπει να είναι ισόβια.

«Δεν μπορεί να είμαστε εμείς καταδικασμένοι εξαιτίας τους σε έναν ισόβιο ψυχικό θάνατο κι αυτοί μετά από μερικά χρονάκια να βγουν έξω».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δείτε πώς θα ανοίξουν οι παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο

Σχετικές ειδήσεις