ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμάζεται πακέτο στήριξης της οικονομίας: Τι περιλαμβάνει για απασχόληση και τουρισμό

Ετοιμάζεται πακέτο στήριξης της οικονομίας: Τι περιλαμβάνει για απασχόληση και τουρισμό
INTIME NEWS

Eνα πρόγραμμα γέφυρα, ανάμεσα στο πλήρες lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση. Θα καλύπτει το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ως το φθινόπωρο, έχοντας στο επίκεντρο τον τουρισμό, αν και όχι αποκλειστικά.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα υπολογίζει πολλά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης SURE της Κομισιόν για την απασχόληση. Το σχέδιο μορφοποιείται αυτές τις ώρες και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Από τα κονδύλια αυτά, η κυβέρνηση θέλει να ρίξει χρήμα για να βρουν δουλειές ή να καλύψουν μέρος του μισθού που θα χάσουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι που θα εργάζονται εκ περιτροπής ή θα μπαινοβγαίνουν σε αναστολές, ακόμα όμως και για νέα 800άρια ως ειδική αποζημίωση σε εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν θα επαναλειτουργήσουν (π.χ. ξενοδοχεία που δεν θα ξεκινήσουν από 1ης Ιουνίου).

Μερικές βασικές αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές έχουν ξεκαθαρίσει. Πιο αναλυτικά, αυτές αφορούν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης είναι προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την επιδότηση των εργαζομένων σε ένα σύστημα παρόμοιο με το γερμανικό Kurzarbeit. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ίσως και περισσότερα.

Θα καλύψει έτσι περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενους που δεν θα βρίσκουν δουλειά σε τουρισμό και εστίαση, καθώς και τουλάχιστον άλλους 200.000 των οποίων εργοδότες και επιχειρήσεις θα υπολειτουργούν.

Η δεύτερη παρέμβαση για την απασχόληση θα αφορά τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων, βασικά στον τουρισμό.

Αντίστοιχα υπάρχουν διαβουλεύσεις προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού και η εστίαση. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε μείωση ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά από το 24% στο 13%, μεταφορές και τουριστικό πακέτο. Όλες αυτές οι ελαφρύνσεις θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα μόνο την τουριστική σεζόν.

Παράλληλα αναμένεται να διευρυνθούν και να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με περισσότερες παροχές.

Σχετικά με τον εισαγόμενο τουρισμό, αυτό που βρίσκεται σε τελικό στάδιο είναι η διαπραγμάτευση με άλλες χώρες προκειμένου να προχωρήσουν διακρατικές συμφωνίες με λαούς που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την πανδημία.

Για τον τουρισμό θα υπάρξουν αλλεπάλληλες επαφές, εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων θα γίνει τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών τεσσάρων βαλκανικών χωρών (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα), προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αύξησης του μεταξύ τους τουρισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν τα σχολεία: Στις τάξεις από σήμερα οι μαθητές γυμνασίου και Α' - Β' λυκείου